Fråga om arv och testamente

2017-04-26 i Testamente
FRÅGA
I ett testamente har min mor skrivit att jag, hennes dotter ska ärva huset.Gäller detta eller kan min bror göra anspråk på hälften trots testamentet?
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Enligt 7 kap. 1 § ärvdabalken (1958:637) har bröstarvingar, dvs. barn, till den avlidne rätt till laglott. Laglotten innebär att man har rätt till halva kvarlåtenskapen efter ens förälder. Denna rätt går före testamente. Om då t.ex. kvarlåtenskapen efter dill mor i största del utgörs av huset i fråga kan din bror klandra testamentet för att få sin laglott. Men om t.ex. din mor har en större kvarlåtenskap där huset inte är värt mer än hälften av hennes kvarlåtenskap kan hon testamentera huset till dig och annat till din bror som gör så att han erhåller sin laglott.

Hoppas att svaret var till hjälp. Du är välkommen att kontakta Lawline igen för fler frågor.

Hälsningar,

Bartu Bugdayli
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94327)