Fosters straffrättsliga rätt.

FRÅGA
hej!Finns det straffrättsliga konsekvenser för en kvinna som dödar eller skadar sitt barn under graviditet ?Har för mig att dessa inträder endast f o m födelsen..
SVAR

Hej! Tack för att du valde Lawline med din fråga.

Din fundering är väldigt intressant och rör vid juridikens mest svårbesvarade frågor.

Det finns ingen juridisk definition på liv. Det betyder att det inte finns något klart svar i lagen om vad som är gäller.

Definitionen på mord och misshandel använder sig av ordet "annan" för att referera till offret. Går man till förarbetena till lagarna får jag ingen indikation på om ordet sträcker sig för att även omfatta foster.

I prejudikat så kan nämnas att I ett hovrättsfall dömdes en man som mördat sin gravida flickvän enbart för ett mord, trots att flickvännen varit gravid i 20:e veckan.

Slutsatser kan då dras att domstolarna i alla fall då fostret är 20 veckor gammalt inte kan anses bli mördat.

Hoppas det besvarade din fråga!

Jakob Westling
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
18 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-07 14:18
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot liv och hälsa, 3 kap. BrB (318)
2019-09-22 Påföljd vid misshandel
2019-09-19 Vad händer om man är skäligen misstänkt?
2019-09-01 Preskriptionstid framkallande för fara för annan
2019-08-31 Straffskalan vid medhjälp till mord

Alla besvarade frågor (72982)