Förtal via facebook
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Som du påpekar kan det ifrågasättas om dina kollegor gjort sig skyldiga till brottet förtal (5:1 brottsbalken, BrB). Brottet består i att någon 1) om en människa 2) till en annan människa 3) lämnar en uppgift 4) som är ägnad att utsätta den förtalade för andras missaktning. För ansvar krävs att brottet begåtts med uppsåt (1:2 BrB).
Av krav (rekvisit) 1 framgår att förtal måste riktas mot en människa. Detta krav är alltså uppfyllt.
Krav 2 betyder att uppgiften måste lämnas till någon annan än den förtalade, precis som skett i ditt fall. Även i den privata konversationen har uppgift lämnas till en annan. Och även den tredje personen som "bara" förmedlat vidare uppgifterna träffas av bestämmelsen.
Krav 3 innebär att det som lämnats måste varit en uppgift. En uppgift kännetecknas av att den kan vara sann eller falsk, det får alltså inte vara ett s.k. värdeomdöme (t.ex. att någon är ”tråkig”). I praxis har vissa situationer legat på gränsen mellan uppgifter och värdeomdömen t.ex. rasist, nazist och "snuthora" och då har man valt att hellre fria än fälla. Hur uttalandena i ditt fall skall placeras kan jag inte bedöma, då jag inte vet direkt vad som sagts.
Krav 4 innebär att uppgiften skall vara ägnad att väcka andras missaktning. Uppgiften måste inte orsaka faktisk missaktning utan det räcker med att uppgiften typiskt sett kunnat ge upphov till missaktning. Som exempel på en sådan nedsättande uppgift anges i lagtexten anklagelse om brott, men även uppgifter som skadar någons "goda namn och rykte" kan ses som nedsättande. I detta krav ligger dock också ett krav att uppgiften måste kunna tas på allvar av den som mottar den (läser) för att vara straffbar. Uppgifterna måste typiskt sett kunna ge upphov till andras missaktning mot den utpekade. Om ingen tar uppgifterna på allvar är det svårt att se hur de skulle kunna ge upphov till missaktning. Om uppgifterna i ditt fall kunnat ge upphov till missaktning kan jag inte bedöma med säkerhet eftersom jag inte vet vad som sagts och i vilket sammanhang. Frågan kommer förenklat bli om ditt "namn och goda rykte" faktiskt kunnat skadats av de uppgifter som lämnats.
Vidare krävs det som sagt att brottet begåtts uppsåtligen. Vad gäller uppsåt fordras inte mer än att dina kollegor förstått de uppgifter de förmedlat och avsiktligen förmedlat dem. Någon konkret avsikt att ge upphov till andras missaktning krävs inte. Detta krav verkar vara uppfyllt.
Även om de ovan nämnda förutsättningarna är uppfyllda är det dock inte säkert att dina kollegor kan straffas. Det finns nämligen i 5:1 st. 2 BrB en undantagsgrund för att undvika ansvar. Denna kräver dock att det skall ha varit försvarligt att lämna uppgiften, av hänsyn till t.ex. samhällets intresse. Något sådant är det inte fråga om i ditt fall.
Sammanfattningsvis synes det råda osäkerhet vad gäller krav 3 och 4. Något säkert svar kan jag som sagt inte ge på din fråga.
Om kränkning vid något tillfälle riktar sig direkt till dig skulle de istället bli fråga om förolämpning (5:3 brottsbalken).
Med vänlig hälsning