Förtal för uttalande som lett till ryktesspridning?

Hej, har en fråga angående förtal. Jag fick lämna min gamla arbetsplats på grund av att jag fälldes för ett mindre brott, med 30 dagsböter som påföljd. Då brottet skedde, var jag inte längre anställd på timmar utan endast som behov. I och med att jag hade en förtroendetjänst, där jag jobbade nära polisen, kunde jag inte vara kvar. Detta skedde väldigt smärtfritt i övrigt, då jag provade på ett annat jobb under denna tid och inte vistats på arbetsplatsen i fråga under en längre tid. Dock fick jag reda på, i efterhand, att chefen hade gått ut till mina gamla kollegor och sagt att jag inte längre var välkommen på företaget då jag hade kommit i klammer med rättvisan och ALDRIG skulle komma tillbaka. Detta skapade ju inte bara ett stort frågetecken hos många utan självklart bildas teorier om vad som skett. Detta var månaden efter att min anställning upphörde att gälla. Uttalandet fick personalen att börja prata sinsemellan om vad som hade hänt och det ena ryktet blev värre än det andra. När det kom till min kännedom om detta rykte, där mina gamla kollegor fått ta del av informationen hade mitt brott blivit upplåst till något som skulle ge minst fängelse som påföljd. Tänkte först att det inte gjorde något, då jag faktiskt har åkt fast för ett brott, men sedan började det gnata mer att jag som person har blivit kränkt och fått andra människors misstankar riktade mot mig. Misstankar som dessutom får de flesta gamla vänner att tycka illa om mig. Med detta sagt, som ni förstår, känner jag mig väldigt smutskastad, smutskastad helt i onödan dessutom. Då min gamla chef fått mina gamla kollegor att tycka illa om mig och dessutom, vad det ser ut som, sagt detta endast för att "förtala" mig. Därför undrar jag om den informationen som ni fått stödjer till ett möjligt åtal för "förtal", då jag i minst 30 personers åsyn har blivit smutskastad som en brottsling helt i onödan. Och om ni instämmer i att det rör sig om förtal, hur ska jag ta detta ärende vidare?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga.

Förtalsbrottet regleras i 5 kap 1 § brottsbalken (https://lagen.nu/1962:700). Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning döms för förtal.

I ditt fall har din chef gjort ett uttalande till dina kollegor om att du kommit i klammer med rättvisan. Det spelar ingen roll för förtal om uppgiften varit sann eller inte. Det verkar emellertid inte som att din chef specificerat vad för typ av brott du gjort dig skyldig till. Det räcker inte med ett utpekande om en person som brottslig, utan brottet i sig måste typiskt sett medföra andra personers missaktning. Mindre allvarliga brott, som trafikförseelser och liknande, har inte ansetts vara ett brott där uppgift om detta till tredje man kan leda till förtal. I ditt fall ledde den ospecificerade uppgiften i samband med uttalandet om att du inte längre var välkommen hos företaget olyckligtvis till ryktesspridning.

Min bedömning utifrån den information du angett är att din chefs uttalande inte är tillräckligt för förtal, då det kan vara svårt att bevisa att uppsåtsrekvisitet är uppfyllt. Notera att en domstols bedömning inte nödvändigtvis behöver överensstämma med min, och avgörandet beror på vad som kan bevisas i målet. Om du vill driva frågan vidare kan du väcka enskilt åtal enligt 5 kap 5 § brottsbalken. Åtal för förtal är ett s.k. målsägandebrott, vilket innebär att det är du som målsägande, och inte en åklagare, som måste väcka åtal. Detta innebär att den förlorande parten betalar rättegångskostnaderna.

Med vänliga hälsningar


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo