Förtal för uttalande som lett till ryktesspridning?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga.
Förtalsbrottet regleras i 5 kap 1 § brottsbalken (https://lagen.nu/1962:700). Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning döms för förtal.
I ditt fall har din chef gjort ett uttalande till dina kollegor om att du kommit i klammer med rättvisan. Det spelar ingen roll för förtal om uppgiften varit sann eller inte. Det verkar emellertid inte som att din chef specificerat vad för typ av brott du gjort dig skyldig till. Det räcker inte med ett utpekande om en person som brottslig, utan brottet i sig måste typiskt sett medföra andra personers missaktning. Mindre allvarliga brott, som trafikförseelser och liknande, har inte ansetts vara ett brott där uppgift om detta till tredje man kan leda till förtal. I ditt fall ledde den ospecificerade uppgiften i samband med uttalandet om att du inte längre var välkommen hos företaget olyckligtvis till ryktesspridning.
Min bedömning utifrån den information du angett är att din chefs uttalande inte är tillräckligt för förtal, då det kan vara svårt att bevisa att uppsåtsrekvisitet är uppfyllt. Notera att en domstols bedömning inte nödvändigtvis behöver överensstämma med min, och avgörandet beror på vad som kan bevisas i målet. Om du vill driva frågan vidare kan du väcka enskilt åtal enligt 5 kap 5 § brottsbalken. Åtal för förtal är ett s.k. målsägandebrott, vilket innebär att det är du som målsägande, och inte en åklagare, som måste väcka åtal. Detta innebär att den förlorande parten betalar rättegångskostnaderna.
Med vänliga hälsningar