Förtal beträffande sexuella tjänster

Hej! det är så här.. att det en som har ringt mig o sagt att vissa peroner på hans jobb sitter o snackar att jag säljer mig på östermalm o sen köper fina kläder . detta är inte sant. har aldrig sålt sex. ja bor på ett litet ort. .folk pratar skit här hela tiden .. jag har hört det för länge sen oxå ... men nu e jag arg , kränkt .. jag mår dåligt av det här.. kan knappt gå ut o handla mat . vad ska jag göra ? personen som har sagt så kommer ju inte erkänna .. jag har inga bevis.. förutom att guben som ringde mig o sa att hans kollerga sitter på jobbet o snackar om mig .. då e gubben vittne ..? jag orkar inte längre... folk säger att jag säljer mej :(

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det brott som aktualiseras återfinns i brottsbalkens 5 kap. 1 §, förtal. Förolämpning enligt kapitlets 3 § blir inte aktuellt eftersom handlingen inte riktats till dig personligen.

Rekvisiten för förtal är att någon levande person utpekas såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. Att sälja sex är förvisso inte olagligt i Sverige men kan ändå betraktas som klandervärt. Personen ska på ett eller annat sätt ha lämnat en uppgift om detta klandervärda till en tredje man, d.v.s. till någon annan än till brottsoffret. Vidare ska uppgiften ha varit ägnad att utsätta brottsoffret för andras missaktning vilket innebär att uppgiften inte nödvändigtvis måste ha haft det resultatet utan ska bara typiskt sett leda till det resultatet.

I 1 § 2 st. nämns fall då ansvar ändå inte ska utkrävas men det förutsätter bland annat att de lämnade uppgifterna är sanna och aktualiseras därför inte.

Påföljden för förtal är böter. Skadestånd kan även följa för att ersätta dig för den kränkning du fått utstå. Är brottet grovt kan även fängelse i högst två år utdömas men det är det enligt min bedömning inte fråga om i det här fallet.

Frågan om bevisning är ofta svår att säga utan att ha gjort en utredning men kanske kan flera personer på arbetsplatsen tänka sig att vittna.

Värt att notera är också att förtal enligt nämnt kapitels 5 § inte faller under allmänt, utan enskilt åtal. Det innebär att brottet måste åtalas av målsäganden, d.v.s. av dig. Det görs genom att en skriftlig ansökan skickas in till tingsrätten. Innan du gör det bör du förvissa dig om att din bevisning är stark nog för att inte riskera att drabbas av rättegångskostnader som i många fall blir höga.

Brottsbalken hittar du här

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo