Förtal av person i sin yreksroll

Hej! Det finns en kommentar i finska Sisu-radios hemsida som berör mig. Jag undervisar finska som modersmål i Sollentuna och har haft en elev vars mamma var missnöjd med undervisningen. Mamman har blivit intervjuat i radio om lärarutbildningen. Hon berättar att hennes dotter slutade att läsa finska när hon fick en ny lärare som saknade yrkeskunskaper och det kunde inte bli någon undervisning.. Reportern har berättat att intervjupersonen bor i Sollentuna. Dotterns tidigare finska lärare slutade år 2010 och den nya läraren (jag) kom och då tappade dottern intresset för modersmålet enligt programmet. Jag anser att det är förtal att peka ut mig. Det är många som vet att jag arbetar i Sollentuna. Själv hittade jag programmet av en slump och blev förstås bestört och ledsen. Vad kan jag göra?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Enligt Brottsbalken kapitel 5 § 1 st. är förtal bl. a. när någon utpekar annan som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det krävs att den uppgift som lämnas är ägnad att utsätta den utpekade för andras missaktning. Det krävs alltså inte att uppgiften har lett till andras misstanke utan endast att den kan göra det.

I din situation kan informationen som lämnats anses uppfylla kraven som uppställs ovan. Det krävs dock att det är du som blir utpekad och att det utifrån det du berättat alltså bara finns en person som lär ut finska i Sollentuna.Dessutom finns det en ansvarsfrihetsregel i Brottsbalken 5 § 2 st. som säger att den som är skyldig att lämna uppgifter eller om det var försvarligt med hänsyn till omständigheterna inte ska dömas till ansvar.

Att svara på frågor i ett radioprogram gällande finskaundervisningen är något som får anses som försvarligt med hänsyn till omständigheterna då det i lagkommentaren sägs följande; Det måste finnas utrymme för den politiska debatten. Också andra samhälleliga, kulturella och vetenskapliga frågor måste få ventileras, även om enskilda personer i viss mån skulle angripas i denna diskussion.

Huvudregeln är att ärekränkningsbrott (som förtal är) är ett målsägandebrott. Det betyder att man måste föra talan i domstol själv, då polis och åklagare inte utreder och lagför de s.k. ärekränkningsbrotten om det inte finns särskilda skäl, och är påkallat av allmän synpunkt. (Detta framgår av Brottsbalken kapitel 5 § 5.)

Det är svårt för enskilda att föra talan själv, eftersom det är svårt att ombesörja den utredning som krävs. Därför råder jag dig att besöka en jurist, som kan svara på ifall det är “värt besväret”.

Robert LindströmRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo