Försäljning på auktion medför att varan säljs i befintligt skick
Jag underbar hur ni ser på följande situation. Jag som företagare sålde myntplåt på onlineauktion som jag driver. Både inlämnaren till objektet och en myntexpert bedömde objektet som äkta. En köpare ville lägga bud på myntplåten och frågade innan om objektet var äkta. Jag svarade att jag inte har en anledning att tro annat än att objektet var äkta då inlämnaren och en extern kunnig person gjorden den bedömningen. Nu ca 7 månader senare hör köparen av sig att han hade frågat en expert som sa att objektet är oäkta. Han vill häva köpet och få sina ca 6300 kr tillbaka.Vad gäller enligt er upp uppfattning?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Konsumentköplagen eller köplagen
En viktig omständighet som jag inte kan utläsa ur din fråga är om köparen är en privatperson eller om köparen också är en företagare. Detta är viktigt eftersom det avgör vilken lagstiftning som ska tillämpas. Om köparen också är företagare (näringsidkare) gäller Köplagens (1990:931) regler. Men om köparen är en privat person (konsument) gäller de lite strängare reglerna i Konsumentköplagen (1990:932). Jag försöker därför att presentera rättsläget i båda situationerna.
Speciella regler när varan säljs på auktion
Om en vara säljs på en auktion ska varan anses vara såld i befintligt skick, se 19 § andra stycket KöpL. Detta betyder att köparen bara får åberopa (reklamera) fel då varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta. Den intressanta rättsfrågan här är om myntplåtens oäkta karaktär kan utgöra ett sådant väsentligt sämre skick. Det är i slutändan upp till en domstol att avgöra, men enligt min mening lutar det åt felet faktiskt är så väsentligt att köparen har rätt att åberopa det.
Om köparen är en privatperson gäller liknande regler bara om köparen har kunnat närvara fysiskt på auktionen. Eftersom detta vara en onlineauktion är inte reglerna tillämpliga. Köparen får i sådant fall reklamera felet om varan avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta, se 16 § tredje stycket Konsumentköplagen.
Påföljder
Om varan är felaktig kan antingen prisavdrag eller hävning bli aktuell. Hävning kan dock bara bli aktuell om felet är väsentligt.
Hoppas att du fick svar på din fråga. Tveka inte på att höra av dig om du har fler frågor eller kontakta vår juristbyrå på info@lawline.se.