Försäkringsmedicinska rådgivare anställda av försäkringskassan

2019-01-31 i Försäkringskassan
FRÅGA
Jag har som ombud vunnit mot Försäkringskassan i Förvaltningsrätten vilket Försäkringskassan överklagat. Jag har nu läst att Försäkringsmedicinsk rådgivare är anställd av Försäkringskassan då de ger konsultativ hjälp till handläggarna. De lär då inte jobba undre legitimation. Stämmer det? I så fall verkar de helt köpta av Försäkringskassan. Jag som själv är legitimerad trodde att man alltid arbetar under sin legitimation i sjukvårdsärenden.
SVAR

Hej,

Vad trevligt att du har valt att vända dig till oss på Lawline!

Det stämmer att försäkringskassan har anställda medicinska rådgivare som hjälper handläggarna att med att tolka den medicinska bedömningen som en läkare har gjort vid tex. läkarintyg för sjukpenning. Av försäkringskassans egen hemsida så framgår det att dessa är läkare. Hur det är i dit enskilda fall kan jag inte uttala mig om. Men eftersom de har valt att överklaga så är det rimligt att anta att läkaren som har konsulterat försäkringskassan är legitimerad. Det finns nämligen inte någon "alternativ" läkarlicens i Sverige. Skulle de inte ha en legitimerad läkare så hade de inte haft en reell möjlighet att vinna överklagandet om den den olegitimerade "läkarens" ord står emot en legitimerad läkares.

Det finns definitivt anledning att ifrågasätta om läkaren, som har konsulterat försäkringskassan, har varit objektiv i sin bedömning. Detta med tanke på att hen är anställd av försäkringskassan. Det finns dock inget hinder för att försäkringskassan anställer läkare som konsulter i dessa ärenden.

För att sammanfatta så skulle jag vilja säga att jag delar din bild att det är märkligt att försäkringskassan anställer egna läkarkonsulter. Detta är dock tillåtet lagligt sett.

Hoppas att överklagandet går bra och tack igen för att du har valt att vända dig hit!

Vänligen,

David Gardell
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Det sägs att försäkringsbolagens läkare inte behöver jobba under legitimationstiteln utan som tjänstemän. Det jag vill förtydliga är om det även gäller läkare som konsulteras av Försäkringskassan. De har ju egna bolag med hög vinst i det egna bolaget i det fall jag följer 80%. Det är ju helt skumma system. Tack för ditt svar!
2019-01-31 19:47
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Försäkringskassan (146)
2019-07-31 Rätt till bostadsbidrag
2019-06-15 Hur mycket pengar kan man ha på banken och ändå få fullt bostadstillägg?
2019-06-10 Hur bestrider jag en faktura från Försäkringskassan?
2019-05-30 Vilket land ska betala ut barnbidrag m.m?

Alla besvarade frågor (72228)