Försäkringsersättning vid rattfylleri

2017-01-31 i Regressrätt
FRÅGA
Hej!Körde rattfull och körde på en parkerad bil, hur ligger det till med försäkringen?Kommer jag att få något ut för bilen jag körde eller måste jag stå för allting???Hur blir det med bilen jag körde på, betalar jag endast självrisken eller måste jag stå även där för hela skadan???Tacksam för snabb återkoppling!/Dennis
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Skadorna på ditt fordon
Om skadorna som du orsakat på ditt eget fordon kommer ersättas beror på vilket försäkringsavtal du har. För att få ett klart svar på din fråga bör du kontakta ditt försäkringsbolag eller se närmare på villkoren i ditt försäkringsavtal. Om skadorna täcks av försäkringen kan ersättningen dock komma att skrivas ned enligt försäkringsavtalslagen 4 kap. 5 § st. 2 (här).

Skadorna på det andra fordonet
Trafikskadeersättning kommer täcka skadorna på det andra fordonet enligt trafikskadelagen 11 § st. 1 (här).

I trafikskadelagen 20 § st. 1 (här) finns dock en regel som ger försäkringsbolaget som betalat ut trafikskadeersättningen en rätt att kräva dig som förare på det utgiva beloppet om du gjort dig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri.

Hoppas detta svarade på din fråga.

Mvh

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Regressrätt (24)
2021-07-30 kan man bli skadeståndsskyldig som deklarationsombud?
2021-06-19 Ska jag kräva butiksinnehavaren eller producenten på skadestånd vid personskada?
2021-05-28 Regressrätt i tingsrätt - vad måste bevisas?
2021-02-01 Solidariskt ansvar och regressrätt

Alla besvarade frågor (94628)