Formulering i testamente - särkullbarn avstå laglott

2017-02-03 i Testamente
FRÅGA
Vi vill ge ett tydligt frågeexempel: Vi är gifta och har två särkullebarn var. Låt oss säga att tillgången är 2 miljoner. En av oss avlider, vad händer då med dessa pengar och vad händer efter bägges bortgång. Vi har inbördes testamente där vi ärver varandra. Vad händer med laglott resp. arvslott i denna fråga?I testamentet önskar vi att barnen inte tar ut sin laglott innan bägge avlider.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

Särkullbarn har alltid rätt att få sin laglott (hälften av det legala arvet) direkt ärvdabalken 7 kap. 3 §. Det kräver dock att de jämkar testamentet, vilket innebär att ni givetvis kan önska att barnen inte ska kräva laglotten direkt. Det går inte att svara på exakt vad som sker när den efterlevande maken avlider, eftersom det beror på hur ni har formulerat ert testamente och huruvida särkullbarnen kräver sin laglott direkt. Det verkar som att ni vill att särkullbarnen till den först avlidne föräldern enbart ska få ut sin laglott i slutändan, vilket innebär att den efterlevande makens barn får resten (om ni inte stadgat annat). Ni kan i annat fall t.ex. stadga att alla barn ska ta lika del i kvarlåtenskapen efter den efterlevande maken eller att den efterlevande maken ärvt egendomen med fri förfoganderätt, om det är det ni önskar.

Att någon ärver med fri förfoganderätt (istället för full äganderätt) innebär att arvtagaren får använda egendomen hur som helst, men inte ge eller testamentera bort den. I detta fall skulle det även innebära att den först avlidne makens barn får ta del av hela sitt legala arv.

När det kommer till upprättande av testamenten rekommenderar jag alltid att ta hjälp av en jurist så att formuleringarna verkligen innebär det ni önskar, eftersom det lätt kan bli fel. Våra jurister på Lawline finns alltid till förfogande och kontaktas här.

Med vänlig hälsning,

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2901)
2021-08-04 Vad kan man göra om ett testamente kränker laglotten?
2021-08-03 Hur länge kan utbetalning på legat dröja?
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?

Alla besvarade frågor (94629)