Formkrav testamente

2017-02-27 i Testamente
FRÅGA
Hej!Har en fråga om arv. Undrar om man måste skriva testamente eller om det räcker med ett eget skrivet papper som är undertecknat och bevittnat av två personer. Det gäller barn och syskonbarn.Tack Camilla
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du vill frångå den legala arvsordningen i ärvdabalken 2 kap. så upprättar du ett testamente för fördelning av din kvarlåtenskap. Observera att det finns vissa okränkbara arvsregler, till exempel bröstarvingars rätt till laglott.

I ärvdabalken 10 kap. finner du de formkrav som gäller för upprättande av testamente . 1 § stadgar att testamentet måste vara skriftligt upprättat, bevittnat av två personer, undertecknat i närvaro av vittnen samt även undertecknat av vittnena. Vittnena måste också vara införstådda med att det är ett testamente de bevittnar, men de behöver inte känna till innehållet. Vittnena får inte vara släkt med testatorn eller vara förmånstagare i testamentet (4 §).

Det finns undantag från dessa regler för testamenten som upprättas i nödsituationer (3 §).

Behöver du vidare hjälp med juridiken är du välkommen att maila info@lawline.se eller ringa 08-533 300 04

Niklas Junker
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2900)
2021-08-03 Hur länge kan utbetalning på legat dröja?
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente

Alla besvarade frågor (94603)