FrågaAVTALSRÄTTGåva25/12/2018

Formkrav på gåvobrev för fastighet

Hej, vilket är formkravet på ett gåvobrev för att ge bort halva fastigheten till maka? Ska det finnas några förbehåll och behöver det finnas något med om att det inte ska utgå någon betalning?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Formkraven för gåvobrev stadgas i Jordabalken (JB).

När en fastighet ges som gåva med ett gåvobrev ska samma formkrav för vid köp av fastighet uppfyllas (4 kap. 29 § JB). Det innebär formkraven för ett gåvobrev är följande.

Gåvobrevet måste vara skriftlig, gåvobrevet ska undertecknas av både givaren av gåvan och mottagaren av gåvan. Vidare ska det framkomma att det rör sig om en gåva och gåvobrevet ska även innehålla en överlåtelseförklaring. Även vilken fastighet det rör sig om ska framkomma i gåvobrevet (4 kap. 1 § JB).

Gällande din fråga rörande om det ska finnas med något om att betalning inte ska utgå kan du i gåvobrevet skriva att det rör sig om just en gåva och att ingen betalning därför ska utgå. Om förbehåll i gåvobrev behöver du bara skriva om du vill att det ska föreligga ett förbehåll med själva gåvan.

Vidare bör även lagfarten på fastigheten ändras, så att både du och din maka (som får en andel av fastigheten) står på lagfarten. Begäran om ändring av lagfarten sker hos lantmäteriet.

Vill du ha hjälp med upprättandet av ett gåvobrev kan du alltid vända dig till info@lawline.se för vidare hjälp.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Sofia WedinRådgivare
Hittade du inte det du sökte?