Formkrav för äktenskapsförord - krävs bevittnande av namnteckningar?

Måste namnteckningarna på ett äktenskapsord vara bevittnade?

Om det nu är bevittnade av annan person och den inte har varit personligen närvarande vid underskrivandet av dokumentet, är det ok?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

De krav som uppställs för att ett äktenskapsförord ska vara juridiskt giltigt kallas för formkrav. Det ställs alltså vissa krav på formen på ett äktenskapsförord.

Vilka rättsverkningar ett äktenskapsord har framgår av 7 kap. 3 § första stycket äktenskapsbalken. Vilka formkrav som uppställs för ett äktenskapsförord framgår av 7 kap. 3 § andra stycket äktenskapsbalken. Av det sistnämnda lagrummet framgår att ett äktenskapsord måste vara skriftligt och undertecknas av båda makarna eller båda de blivande makarna (beroende på om äktenskapsförordet skrivs under respektive före äktenskapets ingående). Dessa krav på skriftlighet och gemensam underskrift är de enda formkraven som numera uppställs för ett giltigt äktenskapsförord, det krävs således inte att någon bevittnar era underskrifter.

Av 7 kap. 3 § tredje stycket äktenskapsbalken framgår ännu ett krav, nämligen att äktenskapsförordet måste registreras hos Skatteverket. Om äktenskapsförordet har ingåtts före äktenskapets ingående så gäller äktenskapsförordet direkt från det datumet äktenskapet ingicks om äktenskapsförordet har inkommit till Skatteverket inom en månad från äktenskapets ingående. Inkommer däremot äktenskapsförordet till Skatteverket senare än en månad efter äktenskapets ingående gäller äktenskapsförordet från den dag då handlingen inkom till Skatteverket, detsamma gäller om äktenskapsförordet skrivs under ett redan pågående äktenskap. Det sistnämnda framgår av 7 kap. 3 § fjärde stycket äktenskapsbalken.

Det ovan nämnda är de formkrav som lagen uppställer för ett giltigt äktenskapsförord. För att Skatteverket ska kunna registrera äktenskapsförordet kräver de vidare att ni anger era personnummer för att de ska kunna registrera äktenskapsförordet. Slutligen ska även en inbetalningsavgift betalas, avgiften är för närvarande 275 kronor. Läs mer på

https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/aktenskapochpartnerskap/aktenskapsregistret/aktenskapsforord.4.8639d413207905e9480002503.html

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

O HRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000