Förmånsrätt efter företagsrekonstruktion?

2017-08-23 i Konkurs
FRÅGA
En fråga gällande allmän förmånsrätt enligt FRL §10A p5 avseende nedlagt arbete sex månader innan konkursbeslut, om ett bolag genomförde en företagskonstruktion.ExempelBolag A skickar fakturor december 2015 avseende nedlagt arbete i november 2015 till bolag BI mars 2016 försätts bolaget B i rekonstruktionRekonstruktionen pågår fram till konkursbeslutet januari 2017Bolag A arbete är ju nedlagt mer än sex månader innan konkursbeslutet men under rekonstruktionen var bolaget ”fredat” från konkursansökan mm.Så hur räknar man de sex månaderna ?Har bolag A förmånsrätt ?Jag har läst följande i en tidningsartikel skriven av en juristDen förmånsrätt du skulle ha haft om företaget hade försatts i konkurs i stället för att inleda ett rekonstruktionsförfarande behåller du om rekonstruktionsförfarandet upphör och företaget försätts i konkurs. Men det gäller endast under förutsättning att konkursansökan görs under företagsrekonstruktionen eller inom tre veckor från det att rätten beslutat att företagsrekonstruktionen ska upphöra, 4 kap. 2 § 1 och 2 stycket konkurslagen. Du bör alltså bevaka att konkursansökan kommer in i tid.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

För att få allmän förmånsrätt enligt 10 a § för utfört revisionsarbete, måste man ha utfört detta arbete de senaste sex månaderna innan konkursansökningen kom in till tingsrätten, alltså inte sex månader innan själva beslutet. Om Bolag A inte har gjort det, så har de ingen förmånsrätt.

Paragraferna i artikeln du läst handlar om återvinning. Det är t.ex. om en konkursförsatt person köpt ett dyrt smycke inom 6 månader från det att hen försattes i konkurs, så har konkursboet rätt att häva köpet. Såvitt jag kan bedöma, är det inte detta det är frågan om i ditt fall.

Med den informationen att döma så verkar det som att Bolag A får ställe sig i kö med de andra borgenärerna för att få sin fordran betald och då är det vanlig kronologisk ordning som gäller.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen i framtiden! Vi erbjuder obegränsad rådgivning med möjlighet till direkt telefonrådgivning, allt i ett paket för företag. Läs mer om Lawline premium här.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konkurs (263)
2021-06-06 Vem ska betala konkursförvaltarens arvode?
2021-05-31 Skydd mot säljarens borgenärer vid konkurs (avbetalningsköp)
2021-05-24 Vad händer om säljaren går i konkurs innan leverans av varan skett?
2021-04-30 Hur kan jag få tillbaka pengar från ett företag som har gått i konkurs?

Alla besvarade frågor (94159)