Folkbokföringsadress har inget samband med ägande

Hej

Kan en kompis folkbokföra sig hos mig, i min bostadsrätt, och sen ha rätt att ta över, eller rätt att bli delägare i min bostadsrätt???

Lawline svarar

Hej,

En kompis som folkbokför sig på din bostadsrätt har ingen laglig grund att ta över eller bli delägare i din bostadsrätt. Kompisen kan i bästa fall ses som en hyresgäst i andrahand men det krävs även tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse för att hyra ut i andra hand och att något slags hyresavtal (muntligt eller skriftligt) föreligger.

För att din kompis ska bli delägare krävs exempelvis ett köpebrev eller en gåvohandling samt godkännande av medlemskap i bostadsrättsföreningen. T.ex. kan man skänka/sälja 10% av en bostadsrätt men för att köpet/gåvan ska gå igenom krävs att bostadsrättsföreningen godkänner medlemskap i föreningen. Se vidare i bostadsrättslagen och köplagen.

Har du däremot en sambo så kan denne har rätt att överta din bostadsrätt ifall förhållandet tar slut och sambon begär detta i en bodelning och har starka skäl att få överta bostaden. Vid dessa fall får sambon då i praktiken lösa ut den andra sambons andel av bostaden i pengar. Se vidare i sambolagen.

Vänligen,

Jessica KondukRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000