Följa med på möte med myndighet

2017-11-02 i Myndigheter
FRÅGA
Hej.Jag har nära kontakt med en kille från Afghanistan, han är asylsökande och är 18 år. Han vill att jag ska följa med honom på ett viktigt möte på migration, har jag rätt att göra det enligt lag?MvhMina
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag har uppfattat att din fråga är ifall du får följa med den asylsökande killen på ett möte med migrationsverket. En myndighet som exempelvis migrationsverket är skyldiga att beakta reglerna om sekretess. De är alltså skyldiga att hålla uppgifter om din asylsökande vän hemliga, inte för honom, utan för allmänheten. Din asylsökande vän får dock själv bestämma om han vill ha med dig på mötet med migrationsverket eller inte. Om han vill ha med dig på mötet så är det viktigt att han meddelar tjänstemannen på migrationsverket att han samtycker till att du är med på mötet. I det fallet när han har visat sitt samtycke så kommer du kunna delta på mötet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Myndigheter (437)
2021-09-26 Kan bygglov beviljas med grund i ett äldre beslut?
2021-09-15 Hur kan man bestrida ett negativt beslut om kontakt från kriminalvården?
2021-08-31 Hur får jag veta varför Försvarsmakten nekat mig?
2021-08-31 Vad gör man när en myndighet agerat felaktigt?

Alla besvarade frågor (95863)