Flerbarnstillägg retroaktivt

2017-09-30 i Försäkringskassan
FRÅGA
Jag undrar om man har rätt att få ut flerbarnstillägg retroaktivt. Jag är frånskild mitt första barns mor, och hon har enligt vår överenskommelse tagit emot 100% av det barnets barnbidrag. Sedan fem år tillbaka är jag far till ett andra barn i ett annat äktenskap, men jag har inte förrän nu kommit på att jag kan få ut flerbarnstillägg. Har jag rätt att via Försäkringskassan få ut flerbarnstillägget för fem år bakåt retroaktivt, trots att jag formellt inte har mottagit något barnbidrag för det första barnet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då din fråga rör en förmån från socialförsäkringen finns regler om detta i socialförsäkringsbalken ( SFB ).

Den som får allmänt barnbidrag för barn som omfattas av flerbarnstillägget får även flerbarnstillägg för de barnen ( 16 kap 12 § SFB ). Detta innebär att eftersom du inte får barnbidrag för det första barnet kan du inte heller få flerbarnstillägg för det barnet.

När det gäller retroaktivitet är det möjligt att ansöka om att bidraget senast den sista december året efter det år som bidraget hänför sig till ( 15 kap 14 § SFB). Man kan alltså ansöka om att få bidraget nuvarande och föregående år men inte så långt tillbaka som fem år. Som ovan nämnt krävs dock att man får barnbidrag för barnet för att även kunna få flerbarnstillägg.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Mvh

Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Försäkringskassan (216)
2021-07-09 Avskrivningsärende hos kammarrätten avseende socialförsäkring
2021-06-25 Hur mycket förmögenhet får jag ha om jag har bostadsbidrag
2021-05-28 Skadeståndsansvar för ej utbetalad barnpension
2021-05-05 Har jag rätt till sjukpenning även om jag endast är timanställd?

Alla besvarade frågor (94327)