Felaktig bedömning av ordningsvakt

FRÅGA
Om ordningsvakt säger att man är onykter fast man är lugn och nykter. Har man rätt att ringa polisen om ordningsvakter gör en riktigt fel bedömning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Självklart har du som medborgare alltid rätt att ringa polisen, det kan ingen hindra dig från att göra. Det finns däremot inga påföljder för en ordningsvakt som bedömt dig som för berusad trots att du inte varit det. Det som skulle kunna komma ifråga är ett tjänstefel enligt brottsbalken 20 kap. 1 §.

Det är dock osannolikt att hen skulle dömas för detta på grund av en missbedömning av fylla. Det är ingen rättighet att vistas på krogen. Bara att i efterhand bevisa att du inte var berusad blir av förklarliga skäl svårt. Har ordningsvakten däremot använt tvångsmedel, alltså någon form av våld eller tvång mot dig på felaktiga grunder kan det finnas anledning att överse personens tjänsteutövning.

Oavsett så är det polisens sak som ansvarig myndighet för ordningsvakterna att ta ställning till och de kommer att hjälpa dig i ditt ärende. Du kan göra en anmälan via internet eller via telefon, 114 14.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

AnnaSara Jarius
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Ordningsvakt och väktare (60)
2020-07-30 Får en väktare som inte är i tjänst gripa någon i en affär?
2020-06-30 Befogenheter för ordningsvakter, särskilt avvisande, handfängsel och omhändertagande
2020-06-23 När har en ordningsvakt gått för långt?
2020-05-27 Får polis omhänderta en person som inte är ordningsstörande?

Alla besvarade frågor (82584)