FrågaKÖPRÄTTKöplagen31/05/2018

Fel vid köp av segelbåt?

Hej, jag har köpt en segelbåt för 3 veckor sedan, nu visar det sig att backslaget varit dåligt länge.

Finns det något jag kan göra, se konversationen nedan:

"Hej, det var en tråkig historia med backslaget som är helt slut och har enligt teknikern varit det väldigt länge. Det jag funderar över är om du visste om det eftersom du hela tiden sa "gasa mer så det inte knackar" känner mig lite lurad, det kommer kosta mig 43000:-. Är du villig att dela den kostnaden?"

Svar: "Hej. Kan bara hålla med om att det var en tråkig historia. Jag har inte haft några problem med backslaget under de år jag haft båten. Noterade då jag köpte båten att där fanns en knackning när man körde fram på tomgångsvarvtal. Volvomekanikern sade att det var inget problem och kunde också vara bladen på propellern som orsakade ljudet och tyckte jag kunde höja tomgångsvarvtalet ca 100 rpm då också ljudet försvann. Jag höjde inte tomgångsvarvtalet utan undvek att köra på tomgång och det var därför jag ropade till dig att gasa lite mer. Att insinuera att jag skulle känt till att backslaget var slut tycker jag är fräckt. Jag har bytt mängder av utrustning ombord så fort det varit tecken på felaktigheter. Du har ju också kört åtskilliga timmar med motorn innan problemet uppstod. Tycker därför inte att jag skall vara med och dela kostnaden. Man får räkna med att det kan komma överraskningar på en 22 år gammal båt. Beklagar att det inträffade för dig".

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Av din fråga utgår jag ifrån att du har köpt båten av en privatperson och att du inte köpte båten för att använda den i någon näringsverksamhet. Det innebär att du finner de regler som gäller för ditt köpavtal i köplagen (KöpL). KöpL är dock dispositiv enligt 3 § KöpL vilket innebär att den endast tillämpas om ni inte har avtalat om annat.

I 17 § KöpL stadgas följande: "Varan skall i fråga om art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning stämma överens med vad som följer av avtalet." Är detta inte fallet är varan att anse som felaktig. Även i 18 § KöpL regleras fel i vara: "Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet." Vidare måste felet ha förelegat när du köpte båten enligt 21 § KöpL.

Du som köpare har dock en skyldighet att undersöka varan vid köpet. Av 20 § KöpL framgår att du som köpare inte får åberopa fel som du måste antas ha känt till vid köpet. Bestämmelsen anger vidare att om du före köpet undersökt varan eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får du inte åberopa fel som du borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder. Alltså får du inte åberopa sådant som du borde ha upptäckt vid en undersökning av båten.

Om det föreligger fel i varan och detta inte beror på dig så finns flera alternativ till buds för dig som köpare. Enligt 30 § KöpL får köparen kräva avhjälpande av felet, omleverans, prisavdrag eller häva köpet samt kräva skadestånd. Du kan läsa mer om vad dessa innebär i 34-41 §§ KöpL.

Sammanfattningsvis blir alltså svaret på din fråga om du kan göra något åt det beroende av om man bedömer att du undersökt varan tillräckligt vid köpet och felet förelåg redan då.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo