Fel i vara - Köplagen
Hej. Jag försöker hjälpa en person som för två månader sedan köpt en begagnad bil som visade sig ha många fel vilka kräver dyrbara reparationer. Det handlar inte om motor eller växellåda, något som enligt kontraktet är tre månaders garanti på. Att avhjälpa felen (Länkarmslagring, Stötdämpare, Bromsskivor) skulle hos Volvo gå på 16000:- - något billigare på annan verkstad. Min fråga gäller vad man kan kräva av säljaren? Kan man ev häva köpet?
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder till Lawline med din fråga!
Jag förstår din fråga som att du undrar över ifall din vän har några rättigheter gentemot säljaren i detta fall. Den avgörande frågan blir således om varan kan anses som felaktig eller inte.
I ditt fall rör det sig om en begagnad vara vilket innebär att den sålts i "befintligt skick". Trots detta kan varan anses felaktig om den inte överensstämmer med de uppgifter som säljaren lämnat före köpet, om säljaren underlåtit att upplysa köparen om ett så pass väsentligt förhållande rörande varans egenskaper som hen måste antas ha känt till eller om varan är i väsentligt sämre skick än vad köparen hade kunnat förutsätta (19 § köplagen).
För att kunna åberopa fel på någon av ovanstående grund måste felet ha funnits vid varans avlämnande. Vidare har köparen en ganska vidsträckt undersökningsplikt vilket innebär att fel som skulle upptäckts vid en undersökning inte kan anses utgöra ett fel i vara. Det är alltså en bedömningsfråga (20 § köplagen). En ytterligare omständighet som måste vara uppfylld för att kunna aktualisera fel i vara är att köparen har reklamerat inom skälig tid, hur lång tid det rör sig om finns inte definierat i lagen utan det varierar från fall till fall (32 § köplagen). I ditt fall rör det sig om två månader, vilket jag har svårt att tro skulle falla utanför denna frist.
Om fel i vara föreligger har en som köpare rätt att ta till rättsliga åtgärder. Köparen kan antingen kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller hävning av köp, även skadestånd kan komma ifråga (30 § köplagen). Säljaren har dock en rätt att i första hand, på egen bekostnad, avhjälpa felet eller omleverera om det inte medför väsentlig olägenhet för köparen (36 § köplagen).
För att svara på din fråga kan din vän åberopa någon av påföljderna men säljaren har en prioriterad rätt att få välja att avhjälpa eller omleverera. Endast då det kan anses att din vän har uppfyllt sin undersökningsplikt eller om säljaren undanhållit information kan fel i vara kan bli aktuellt. Jag skulle råda din vän att reklamera varan till säljaren och sedan ta det därifrån, beroende på hur säljaren ställer sig till reklamationen.
Hoppas du har fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,