Fel i bostadsrätt?

2017-08-22 i Köplagen
FRÅGA
Vi har i september 2016 undertecknat förhandsavtal om en nyproducerad bostadsrätt för ett parhus. I förhandsavtalet med tillhörande bofaktablad fanns en beskrivning av lägenheten med planlösning samt översiktskarta som vi tog del av och godkände. I januari när vi besökte byggplatsen såg vi att fundamentet till huset grävdes ner 3 meter under markytan - en information som vi inte hade fått tidigare. Detta betyder att hela vår bottenvåning hamnar under marknivå, vilket förstås påverkar värdet av huset negativt. På bofaktabladets översiktskarta finns höjdkurvor som visar att huset är placerat på marken som vanligt. Ingen schaktning finns med. Efterföljande har vi då försökt häva förhandsavtalet, men blivit nekat detta med förklaringen från entreprenören att de byggar korrekt enligt deras uppdrag. Föreningen har svarat att de inte vill häva köpet med hänvisning till att entreprenören inte hittar några fel i bygget. Vi har nu fått ett sakkunnigutlåtande från en av Samhällsbyggarna auktoriserad sakkunnig som bekräftar vår uppfattning att schaktningen inte fanns med i våra avtal, samt att vi har fog för ersättning. Storlek på ersättning är också med.Vilket är det nästa steg vi ska ta, som ni kan rekommendera?
SVAR

Hej,

Tack för att Ni valt att vända dig till oss på Lawline med Er fråga, samt stort tack för att Ni använt en av våra Expresstjänster!

Enligt överenskommelse har jag istället skickat mitt svar på mail till dig. Var god kika där.

Tack.

Allt gott!

Cornelia Najafi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1396)
2021-08-02 Har säljaren handlat i strid mot tro och heder?
2021-07-31 Hur gör man när en vara inte stämmer överens med avtalet?
2021-07-31 Kan köpare åberopa fel när de inte undersökte bilen och den såldes i befintligt skick?
2021-07-31 Fel i vara efter köp, men inte pga. säljaren

Alla besvarade frågor (94629)