Fel i begagnad bil och reklamation

Hej

Jag köpte en begagnad bil med 183 mil årsmodell 2005. Jag betalade kontant och fick strul redan från första veckan, Jag lämnade bilen tillbaka hos bilhandlaren och efter 3 veckor fick jag hämta bilen på nytt. Jag körde bilen några veckor och bilen visade samma varning igen. Jag fick tvärstopp vid en resa hem så jag var tvungen att bogsera bilen till närmaste bilverkstad. Vid samtal med bilmekaniker på denna garage rekommenderade han att jag skulle ringa upp bilhandlaren och begära reparation på den "uppenbar gömt" fel från början. Bilhandlaren vägrade och sa att bilen hade 3 månader garanti och denna hade gått ut i tiden. Jag godkände till bilmekaniker att genomföra felsökning på bilen då upptäckte hen trasiga och tejpade kylrör och varningar som gick inte att åtgärda. Bilhandlaren sitter nu i lugn och ro och hånar åt min inlämnad anmälan på ARN eftersom de är medvetna att besluten därifrån är icke juridisk bindande. Jag vill får hjälp med detta och upphäva inköpet att denna bil. Är det möjlig får eras juridiska tjänster i detta fall?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vände dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag utgår från att du köpte bilen som konsument av en näringsidkare, alltså att du inte köpte bilen i ett syfte för företagande i huvuddel, dessutom att bilen inte var såld i befintligt skick.

Är det fel i varan?

I konsumentköplagens 16:e paragraf står det om vad som gäller för att det ska vara fel i en vara. I ditt fall skulle jag säga att tredje stycket punkt 3 stämmer bra in, nämligen att det är fel i varan om varan avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Man förutsätter såklart att en bil ska fungera som en bil ska, oavsett om den är begagnad och lite äldre. Det finns såklart fler alternativ men att rabbla upp alla utan all information om bilen gör det svårt att utskilja vilket fel det är i lagens mening.

Påföljder vid fel i varan

Vid fel så har säljaren alltid rätt att först reparera eller omleverera en ny vara innan köpet hävs, så länge det sker relativt snabbt och inte är för stor olägenhet för köparen. Om detta inte kan ske så har du rätt att häva köpet. Om felet är av väsentlig art har du alltid rätt att häva köpet direkt.

Reklamationsrätten och garanti

Vidare till reklamationen. I konsumentköplagen står det att lagen är tvingande till konsumentens fördel (alltså köparens i detta fall). Vidare så har du en rätt enligt 23:e paragrafen att reklamera inom 3 år. Garantin är endast en ytterligare säkerhet för dig som konsument och tar inte bort den originella reklamationsfristen på 3 år. Dessutom i 20:e paragrafen A, så ansvarar säljaren för alla fel som visat sig inom 6 månader från att du fått varan eftersom felet anses ha varit där när varan var hos säljaren. Reklamationen måste skett inom skälig tid när du upptäckte felet, och att reklamera inom 2 månader från att man upptäckt ett fel är alltid inom skälig tid för konsumenter.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så har du rätt till reklamation så fort det är fel i varan, och att garantin endast löper i 3 månader hindrar dig inte från att reklamera inom 3 år, vidare så ansvarar säljaren för alla fel som uppstår inom 6 månader. Om situationen blir värre eller du själv känner att du vill gå vidare eller helt enkelt få en mer djupgående förklaring så rekommenderar jag att du bokar en tid med en av våra jurister.

Hoppas detta hjälper dig!

Med vänliga hälsningar,


David ZandianRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Konsumentköplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo