Får vår granne säga åt oss att vara tysta?

Hej, tack för att ni finns!

Jag och min sambo bor i en bostadsrätt och vi flyttade in i denna lägenhet i januari i år (huset är byggt på 60 talet). Vi bor här med våran son som snart fyller 2 år. Redan första månaden kom grannen (pensionär) under oss upp och sade att "badrummen är dåligt isolerade så man behöver inte spola om man bara kissar för då störs vi" "Ni bör göra om era rutiner så att ert barn sover senast 20.00 för att jag sover 21.00 och går upp 06.00 varje morgon" "Det kastas saker i golvet" "Han som bodde här innan var perfekt" t.ex. och att det dunkar alldeles för mycket från vår lägenhet.

Visst, när våran son blir arg/frustrerad så tar han sina leksaker och kastar de i golvet vilket vi självklart försökt motarbeta så gott vi kunde. Vi har efter detta tagit bort ALLA leksaker från våran son förutom mjukisdjur (Nu på hans 2års dag har vi bara önskat presentkort på kläder då leksaker inte är aktuellt). Igår gick grannen på min sambo här hon var ute med vår son och sade: Det dunkar hela tiden från er lägenhet "fram och tillbaks fram och tillbaks". Våran son är inte ens 2 år som sagt, och älskar att springa. Han går på dagis 7-16 var dag och när han kommer hem vill han busa/leka med oss vilket jag kan tycka är förståeligt.

Han vet mycket väl vad han har haft för leksaker innan och vad som finns "gömt" i skåpen.

Ska vi verkligen behöva leva såhär / utsätta vår son för detta?

Lawline svarar

Hej och tack detsamma! Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det kan vara svårt det där med grannar, när man bor tätt inpå varandra i ett hus. Jag ska försöka hjälpa er på bästa sätt. För att svara på din fråga kommer jag att använda mig av bostadsrättslagen (BRL).

Man får inte störa grannarna på ett orimligt sätt


Den skyldighet man har som granne i en bostadsrätt är att inte utsätta grannarna för störningar "i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas." (7 kap. 9 § BRL). Med detta menar man sådana störningar som är helt orimliga, kanske att konstant dunka i golvet eller att spela hög musik dygnet runt. Att ett barn låter är något man bör räkna med som granne, detsamma gäller ju för spolningar. Dock är det ju en störning att försöka begränsa sina grannar - på det sättet som du beskriver att din granne gör.

Du bör prata med din granne eller föreningen

Det finns dock inte så mycket juridiskt man kan göra utifrån det jag berättat ovan, utan jag skulle rekommendera att du först och främst pratar med din granne och beskriver problemet. Du kan ta upp att denne inte har rätt att störa er familj på det sättet som görs och att en familj ska få leva ett "vanligt" liv utan att detta påpekas. Om det inte blir bättre kan du prata med styrelsen i din bostadsrättsförening. Skulle det vara så att du behöver mer rådgivning är du välkommen att ställa en ny fråga!


Jag hoppas verkligen att detta löser sig och att ni kan leva er vardag så som ni vill och önskar.
Med varma hälsningar,


Clara WågefjellRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000