Får Socialtjänsten bryta mot tystnadsplikten?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga
Regler om hur Socialtjänsten ska förhålla sig till tystnadsplikt, vilket i lagen kallas för sekretess, finns i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL), och det är denna lag jag kommer utgå ifrån.
Är det brottsligt om Socialtjänsten bryter mot sekretess?
Socialtjänsten har en lagstadgad tystnadsplikt, där det föreskrivs att sekretess gäller för en uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller närstående lider men, 26 kap. 1 § OSL. Det råder stark sekretess vilket innebär att Socialtjänsten inte får bryta mot denna om det “inte står klart” att röjande av uppgiften medför att ingen lider men. Innebörden av att någon ska “lida men” är att det ska medföra ett mer påtagligt obehag och denna bedömning utgår alltid från den enskildes egen upplevelse. Uppgifter om missförhållanden i hemmet är uppgifter som typiskt sett faller inom ramen för sekretess såvida parterna inte har samtyckt till att uppgifterna lämnas ut.
Att bryta mot lagstadgad sekretess är ett brott, 20 kap 3 § Brottsbalken (BrB). Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Om det har skett av oaktsamhet är straffet böter och om det är ringa fall ska den som brutit mot sekretessen gå fri från ansvar.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga och om du undrar något mer är du varmt välkommen att ställa nya frågor!
Vänligen,