Får en hyresvärd säga upp ett hyresavtal på grund av att hyresgästen är folkbokförd på annan adress?

Jag har en HR, förstahandskontrakt, som jag varit folkbokförd på sedan 2003. Av olika anledningar behövde jag under 1,5 månad vara folkbokförd på en annan adress. Omgående fick jag då en skriftlig uppsägning från min hyresvärd med anledning att jag "har ordnat boende på annat håll och saknar behov av min hyresrätt enligt hyreslagen". Får de verkligen använda det som grund för att säga upp mig från min hyresrätt?

Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om din hyresvärd har rätt att säga upp ditt hyreskontrakt då du varit bokförd på en annan adress.

Folkbokföring regleras i folkbokföringslagen. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Man anses vara bosatt där man regelbundet sover (7 § folkbokföringslagen). När man flyttar till en ny adress ska man ändra sin folkbokföringsadress. Detta är viktigt då du betalar skatt i den ort du är folkbokförd på. Vilken ort du är folkbokförd på påverkar även saker som barnbidrag, bostadsbidrag och sjukvård. När man bor på en annan adress under en kortare tid behöver man inte ändra sin folkbokföringsadress, man får dock göra detta om man vill. Definitionen av kortare tid är ungefär ett år.

Under vissa omständigheter kan en hyresrätt förverkas, dvs. att hyresvärden säger upp kontraktet i förtid. Detta regleras i 12 kap. 42 § jordabalken. Att hyresgästen inte är folkbokförd på adressen ingår inte bland de grunder för förverkande som räknas upp i lagen, och hyresvärden bör därför inte kunna säga upp ett hyreskontrakt av den anledningen. Hyresvärden har dock rätt att säga upp avtalet om det i hyresavtalet finns ett avtal om folkbokföring, och detta är av synnerlig vikt för hyresvärden. Du nämner inget sådant avtalsvillkors varför jag utgår från att något sådant inte existerar. Din hyresvärd bör därför inte kunna säga upp ditt hyresavtal på grund av att du är folkbokförd på en annan adress.

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Vänligen,

Emma BergmanRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000