Får arbetstagare rapportera sin arbetsgivare till media om säkerhetsbrister på arbetsplats?

Hej! Jag är timanställd på en höghöjdsbanepark för andra sommaren. Jag tycker att parken har stora brister i utbildning av personal för säkerhet då ingen officiellt utbildning har getts. Detta är hur ägarna väljer att driva parken och ingen anställd finns på plats som ansvarar för att alla ska ha koll på säkerhet eller att alla får utbildning. Vi har lärt oss allt Informellt från andra kollegor. Parken har även andra stora brister såsom att ägarna beter sig mycket illa mot personalen och spionerar på dem genom kameror. Skulle jag kunna gå till tidningar och berätta om hur parken drivs av ägarna? Eller finns det en risk att jag gör något olagligt då? Jag har inte direkt tagit upp dessa problem med ägarna då det tog ett tag för mig att inse bristerna, men de är fullt medvetna om hur de själva driver parken. Jag har pratat med dem lite i person att jag tycker det finns problem, men kan inte styrka detta. Jag tar upp detta då jag har fått för mig att det kanske är olagligt att prata om problem i media innan man ordentligt har pratat med ägarna om det. Men som sagt är det ju medvetna om hur de driver sin park. Jag vill gärna prata med media om hur de driver platsen då de är arroganta och inte kan ta feedback - därmed troe jag den enda lösningen är att prata med media för att förändring ska ske.

Lawline svarar

Tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline.

Denna fråga behandlar å ena sidan en arbetstagares lojalitet mot sin arbetsgivare och å andra sidan möjligheten för en arbetstagare att rapportera om missförhållanden på sin arbetsplats enligt Lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (Visselblåsarlagen).

Arbetstagares lojalitetsplikt till sin arbetsgivare:

Som utgångspunkt har arbetstagaren en lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare som kortfattat innebär att du inte får skada din arbetsgivare, och att du i allmänhet ska sätta arbetsgivarens intressen före dina egna intressen.

Visselblåsarlagen, under vilka förutsättningar får en arbetstagare rapportera sin arbetsgivare och fortsatt vara ansvarsfri?

I 4 kap Visselblåsarlagen regleras de förutsättningar för att omfattas skydd i form av ansvarsfrihet och skydd mot hindrande av åtgärder och repressalier.

I 4 kap 1 § visselblåsarlagen finns det 3 krav, 1. Att det är ett missförhållande i verksamheten, 2. Rapporterande personen vid tidpunkten för rapporteringen hade skälig anledning att anta att information om missförhållandet var sant, 3. Att rapportering sker internt, externt eller offentliggörande.

Krav 1. Det första kravet på att det ska vara ett missförhållande regleras i 4 kap. 2 § visselblåsarlagen och innebär att arbetstagaren måste ha varit i kontakt med missförhpllandet antingen genom att ha arbetat på arbetsplatsen eller på annat sätt ha varit i kontakt med missförhållandet.

Krav 2. Rapporterande personen måste ha skälig anledning att anta att informationen om missförhållandet var sant enligt 4 kap. 3 § visselblåsarlagen.

Krav 3. Att rapporteringen måste ske internt, externt eller genom offentliggörande. Eftersom du vill gå till media för att berätta om bristerna på din arbetsplats kommer jag att gå igenom reglerna för offentliggörande i 4 kap. 9 § visselblåsarlagen. Det finns tre alternativa krav när man får offentliggöra uppgifter enligt bestämmelsen. Det första är om rapporternade personen har rappoerterat externt dvs till ansvarig myndighet utan att mottagaren gjort tillräckliga rapporteringsptgärder eller att mottagaren ej lämnat återkoppling inom 3 eller 6 månader med förlängd tidsfrist. Det andra sättet att tillåtet offentliggöra information är om missförhållandet utgör överhängande eller uppenbar fara för liv, hälsa, säkerhet, risk för skada i miljö eller annan befogad anledning. Eller att det finns en skälig anledning att anta att en extern rapportering skulle innebära en risk för repressalier eller leda till att missförhållandet sannolikt inte skulle avhjälpas på ett effektivt sätt.

För att sammanfatta din fråga så skulle du inte begå något olagligt om du skulle prata med media om bristerna. Det skulle kunna finnas ett lagligt utrymme att vända dig till medier för att diskutera bristerna men det finns en risk att du åsidosätter lojaliteten till arbetsgivaren då. Jag skulle rekommendera dig med att ta upp problematiken med din närmsta chef som sedan kan rapportera vidare till ägarna, om det inte skulle fungera och missförhållandet skulle fortsätta skulle jag först rekommendera dig att vända dig till arbetsmiljöverket för att rapportera missförhållandet.

Om du har någon mer fråga är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline.

Sebastian PetterssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo