Får arbetsgivare förlägga arbetstiden så att arbetstagaren inte har nångon möjlighet att ta sig hem med kollektiva färdmedel?

2017-10-04 i Övrigt
FRÅGA
Jag undrar om en arbetsgivare kan ändra en persons schema hur som helst? Jag har en situation där arbetsgivaren ändrat schemat som omöjliggör att man kan ta sig hem med kollektivtrafiken. Arbetsdagen slutar 22.30 och då har sista bussen gått. Det finns inga andra möjligheter att ta sig till och från arbetsplatsen än med kollektivtrafiken.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Utgångspunkten är att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet på det sätt företaget kräver. Arbetsgivaren har inte någon skyldighet att anpassa arbetstiderna efter varje individs möjlighet att ta sig till arbetet.

Med detta sagt kan det ändå finnas avsteg från den regeln reglerat i kollektivavtal.

Mitt råd är att börja med att undersöka om företaget har ett kollektivavtal. Är det fler än dig som drabbas negativt av de sena tiderna är en idé att ni kan gå ihop och gemensamt uttrycka era önskemål. I andra hand råder jag dig att försöka föra en dialog med din arbetsgivare och förklara situationen.

Lycka till!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1919)
2021-07-31 Får en arbetsgivare boka in extra pass utan den anställdes godkännande?
2021-07-29 Nekad jobb på grund av brottsmisstanke
2021-07-27 kan arbetsgivare göra avdrag för arbetskläder?
2021-07-26 särbehandling ålder vid anställning

Alla besvarade frågor (94564)