Falsk angivelse och förtal av kollega

Har precis blivit polisanmäld vållande till kroppsskada igår 27 februari för en händelse som sägs inträffat 5 november! Gjorde ett lyft och snurrade runt en arbetskamrat , hon blev lite yr och sen fortsatte vi arbeta som vanligt och gjorde det ända framtill ca 18 december då jag blev opererad och sjukskriven pga knäproblem ! Dagen innan trodde hon att hon hade bröstcancer och när jag kommer tillbaka efter sjukskrivning så har hon sagt till alla på företaget att jag förstört hennes bröst och att det kostar 72 tusen! Jag vet inget men alla andra vet allt tydligen , detta är 27 januari! Inkallade på möte där hon säger vad hon anser jag gjort och att hon anmält det som arbetsskada men att hon inte är arg på mig! Nu när arbetsskadeanmälan inte gått igenom har jag blivit polisanmäld ! Har även blivit anklagad för dvs trakasserier i samband med polisanmälan! Flickan har under lång tid hävdat vitt o brett att jag förstört hennes bröst och hennes pojkvän har ringt huvudkontoret och sagt samma sak! Tog ungefär 2 månader från händelsen till att hon fick reda på att siliconbröstet spruckit och inte anat något utan jobbat som vanligt varje dag och levt sitt liv precis som vanligt! Min fråga är om polisanmälan inte leder till något kan jag anmäla henne för falsk tillvitelse eller falsk anklagelse och om det är någon ide? Känner att jag faktiskt blivit falskt anklagad och att det inte finns något bevis som visar att jag gjort något mot henne , jag har verkligen blivit nerkörd i skiten av henne o hennes pojkvän utan att någon bevis överhuvudtaget, fått arbetskamrater mot mig och hon fortsätter säga dessa saker till alla hon möter , jag har fått nytt schema och nya arbetsuppgifter mm , mitt liv och min situation har verkligen ändrats efter dessa falska anklagelser och jag vill bli rentvådd! Så vad kan jag göra och vad är lämpligt att göra?

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det brott som aktualiseras är falsk angivelse och regleras i brottsbalken 15 kap. 6 §. Skyldig till brottet gör sig  den som angiver en oskyldig person till åtal, med uppsåt att den oskyldige ska bli fälld. Det s.k. överskjutande uppsåtsrekvisitet, d.v.s. uppsåt att den oskyldige ska bli dömd, kan många gånger vara svårt att bevisa. Den som angav den oskyldige kan dömas för brottet även om angivaren inte insåg men borde ha insett att den angivne var oskyldig, men då blir straffet lägre än annars. För att den som har angivit den oskyldige ska anses ha bort inse att den angivne var oskyldig krävs att det måste anses ha varit påtagligt klandervärt att angivelsen har skett på så pass svaga grunder.

Genomfördes något av rekvisiten med bristande uppsåt, exempelvis till att du var oskyldig, vilket är aktuellt i det här fallet om din kollega trodde att du skyldig, kan inte dömas till ansvar enligt 15 kap. 6 §. Istället kan bestämmelsen om förtal i 5 kap. 1 § bli aktuell. Där stadgas att den som utpekar någon såsom brottsling eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning gör sig skyldig till förtal. Med ”ägnad” menas att uppgiften typiskt sett ska leda till att personen utsätts för andras missaktning, det är inte nödvändigt att personen faktiskt gör det. Sanningshalten i din kollegas uppgifter är inte av avgörande betydelse.

Vänliga hälsningar,


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo