Ersättning till privat försvar

FRÅGA
hej,jag har anlitat en privat juridisk ombud i ett brottmål (inget f skatt), som är juriststudent. Vad är en skälig ersättningssumma som staten kan ge mig för att täcka ombudets kostnader, om jag nu blir frikänd?vad utgår man ifrån? taxa? per timme? per kvart? hur räknar man ut det?tacksam för svar!mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som huvudregel gäller att det bara är ett ombud som förordnats som offentlig försvarare som får ersättning av staten. Men det stämmer som du säger att om du frikänns i ett mål där åklagaren för talan och du inte har offentlig försvarare, har du rätt till viss ersättning för de kostnader du haft för försvaret. I en ganska ny dom från Högsta domstolen (NJA 2015 s. 62) har de sagt att det som huvudregel är rimligt att gå på timkostnadsnormen i mindre omfattande mål.

Det är dock inte säkert att ni får ersättning. Domstolen tittar på om det var befogat med att anlita en privat försvarare i målet, om det är skäligt att ha spenderat antalet timmar som söks ersättning för och gör en bedömning från fall till fall.

Timkostnadsnormen för den som inte är godkänd för F-skatt, exklusive moms, är 1021 kr nu under 2017. Under vissa förutsättningar kan även din hemförsäkring täcka vissa kostnader i och med försvarskostnader. Jag råder dig att kontakta dem och annars följa timkostnadsnormen för tiden som är arbetad.

Hoppas du fått lite mer klarhet i din fråga!

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Rättegångskostnader (242)
2021-06-30 rättegångskostnader vid brottmålsdom
2021-04-17 Borde jag gå till domstol efter ett beslut från ARN?
2021-04-09 betala rättegångskostnader i brottmål?
2021-02-21 Kan målsägande behöva betala rättegångskostnader?

Alla besvarade frågor (94256)