Envarsgripande efter mopedstöld
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Rätten till envarsgripande gäller alla, men har vissa förutsättningar och krav som måste vara uppfyllda. Lagregeln om envargripande lyder:
“Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman” (24 kap. 7 § st. 2 Rättegångsbalken).
De krav som uppställs här är;
Att ett brott har begåtts och har fängelse i straffskalan samt att brottslingen påträffas på bar gärning eller på flykt. Dessa krav tar med andra ord sikt på att brottet ska ha skett i nära anslutning till envarsgripandet. Även om brottet att stjäla en moped kan ge rätt till ett envarsgripande (eftersom det har fängelse i straffskalan, se 8 kap. 1 § Brottsbalken), innebär kravet “på bar gärning eller flyende fot” att envarsgripandet måste ske i direkt anslutning till stölden. Eftersom brottet redan är fullbordat har du ingen rätt att envarsgripa föraren, utan polisen bör tillkallas. Kortfattat är svaret alltså att du inte har någon laglig rätt att gripa personen.
Jag vill också tillägga att om du trots det skulle försöka ta tillbaka mopeden riskerar du att göra dig skyldig till brottet självtäkt (8 kap. 9 § Brottsbalken). Trots att du är den rättmätiga ägaren finns det ingen rätt att återta mopeden, utan kan tvärtemot medföra straffansvar.
Svaret på din fråga är alltså att det inte finns någon rätt att gripa personen, vidare kan det vara straffbart om du försöker ta tillbaka mopeden. Du bör fortsätta med att tillkalla polisen för en korrekt hantering.
Hoppas du fått svar på din fråga.
Med vänlig hälsning,