Endast den som realiserar en kapitalvinst är skattskyldig för skattebetalningen

2017-04-21 i Reavinstskatt
FRÅGA
Hej! Min sambo sålde en villa med hög vinst i Maj 2016. I juli 2016 köpte vi tillsammans en villa där vi äger 50/50. Vi har gått in med samma storlek på insats.Kan jag rent juridiskt drabbas av hennes reavinstskatt nu 2017 om hon inte kan betala den eller måste söka uppskov? Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du och din sambo är skilda skattesubjekt. På den grunden är du inte skyldig för hennes skuld bara därför att ni äger ersättningshuset tillsammans. Dessutom är den skattskyldige den enda som får uppskov med skatten. Det är en annan fråga att Skatteverket, om de tycker att det är nödvändigt och under specifika förutsättningar, kan driva en exekutiv försäljning av hennes andel av villan, vilket i och för sig inte påverkar din andel.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Ovan svar är vad som inryms inom vår gratisrådgivning, behöver du vidare rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar någon av de specialiserade jurister Lawline samarbetar med. Du kan boka tid på ett kontor nära dig direkt via http://lawline.se/boka alt klicka på knappen till höger.

Med vänliga hälsningar,

Sotirios Apostolou
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Reavinstskatt (102)
2021-06-30 Fråga om uppskov av reavinstskatt vid försäljning av ärvd fastighet
2021-03-25 Vad händer med uppskovsbeloppet när man går bort?
2021-03-17 Kan man skänka bort del av fastighet utan att behöva betala skatt?
2020-12-23 Fråga om reavinstskatt och lån vid övertagande av fastighet genom gåva

Alla besvarade frågor (94159)