Ekonomiskt bistånd för hjälp med hyra

2019-08-31 i Myndigheter
FRÅGA
Hej Har en fråga angående ekonomisktbistånd. Jag är en kille på 23år. Och har minimal inkomster ifrån försärkingkassan via arbetförmedlingen. Cirka 1300 och bor hemma med ensamstående förälder. Jag gick därför till socialen för att försöka få ekonomiskbistånd men det nekade till hyran.Det sa att det kunde hjälpa till med utgifter som uppehälle ( mat, kläder etc)Men det sa att det ej kunde betala hyran pga att jag icke betalade när jag flyttade in hos min Pappa då.Det menade på att eftersom jag inte betalade ifrån första början när jag flyttade hem så behöver dem ej göra det. Men enligt lag med behöver ju min Far icke betala något för mig alls. Så hur ska man gå tillväga?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om man inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har man rätt till ekonomiskt bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt (se Socialtjänstlagen 4 kap. 1§). Får man sina behov tillgodosedda på annat sätt innebär det således att man inte har rätt till bistånd. Det spelar ingen roll om behovet tillgodoses genom hjälp som kommer på privat väg, exempelvis från föräldrar, eller från samhället.

Det socialnämnden syftar på är alltså att om du inte hade några hyresutgifter för att bo hemma innan du ansökte om ekonomiskt bistånd är det inte givet att du har det i samband med att du nu söker försörjningsstöd. Så även om din far inte behöver betala för dig enligt lag är det avgörande om han ändå gör det.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Anja Bartholdsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AB3Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Myndigheter (274)
2019-09-12 Krävs tillstånd för att sitta hundvakt åt tre hundar?
2019-09-12 Får en bygglovshandläggare handlägga ett bygglov på samma gata som den tidigare beviljat sådant på?
2019-09-02 Ansökan om svenskt pass efter man begått brott/blivit dömd
2019-09-01 Kan brottet ringa stöld utgöra ett hinder för inresa till Cypern?

Alla besvarade frågor (72978)