Egenmäktigt förfarande och handräckning

FRÅGA
En vän till mig (ung) har länge bott ihop med en vuxen kvinna som agerat som en typ av stödfamilj. Vännen blir utsparkad efter en konflikt men har kvar majoriteten av sina saker och möbler kvar hos den vuxna kvinnan. Vännen vill nu, några veckor senare, hämta resten av sina saker då denne behöver dessa men kvinnan vägrar låta vännen komma och packa sina privata saker. Kvinnan säger istället att hon själv ska packa sakerna och köra bort dom till vännens nya boende, fastän vännen insisterar på att hon vill packa sina egna saker själv. Vännen vill alltså själv packa sina saker men kvinnan förbjuder det. Vad gäller? Vad gör man? Vännen i fråga är nybliven myndig och den vuxna kvinnan äger huset som sakerna är i.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att hindra någon från att hämta sin egendom, oavsett om personen är ägare för lokalen/bostaden är ett brott, s.k. egenmäktigt förfarande (8 kap. 8 § BrB). Ägaren får således inte packa din väns ägodelar. Det är viktigt att din vän inte heller försöker göra det själv, genom att utan tillstånd beträda området för att det skulle också vara en brottslig handling, s.k. hemfridsbrott (4 kap. 6 § BrB).

Vad man ska göra om man inte kan komma överens är att ansöka om handräckning hos kronofogden, detta kan du göra här. Då kommer kronofogden att hjälpa till att återfå din väns egendom.

Hoppas detta svara på din fråga, har du frågor eller ytterligare funderingar är det bara att kontakta Lawline igen!

Med vänliga hälsningar,

Leo Pizarro Vargas
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (726)
2021-09-16 Hur kräver man tillbaka en stulen cykel och vem äger den?
2021-09-16 Vad är straffet för snatteri och kan socialen kontaktas?
2021-09-15 Straff för ringa stöld
2021-09-12 Vad kan straffet bli vid försök till stöld?

Alla besvarade frågor (95663)