Egendom som inte är enskild är giftorättsgods och ska ingå vid bodelning

FRÅGA
Vi är ett gift par som äger lika delar utav en tomt. Frågan är om den ena (jag) skriver över tomten helt och hållet på den andre räknas det ändå som giftorättsgods vid en skilsmässa? Vi ska sälja tomten nämligen och min motpart vill skriva över tomten helt och hållet på hen för att undvika att jag skulle blåsa hen vid skilsmässa (vilket jag aldrig skulle göra).
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid en eventuell skilsmässa är all egendom som inte är enskild egendom giftorättsgods (7 kap 1 § äktenskapsbalken). Den egendom som är giftorättsgods ska sedan ingå i en bodelning vid skilsmässa (10 kap 1 § äktenskapsbalken). Egendom kan bli enskild genom t.ex. att ni skriver ett äktenskapsförord eller genom att man ärver egendom/får den i gåva med villkoret att egendomen ska vara enskild (7 kap 2 § äktenskapsbalken). Det krävs alltså en aktiv handling för att giftorättsgods ska bli till enskild egendom och då inte ingå i en bodelning vid skilsmässa. Om du skriver över tomten på din make kommer den fortfarande att vara giftorättsgods vid en skilsmässa. För att den ska bli enskild egendom och inte ingå vid en bodelning krävs att ni har upprättat ett äktenskapsförord.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Josefin Tegnvallius Boklund
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 048 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:42
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (996)
2019-09-22 Ska man registrera gåva om enskild egendom hos Skatteverket?
2019-09-14 Göra egendom enskild
2019-09-08 Får en make göra stora investeringar utan samtycke från den andra maken?
2019-09-05 Äktenskapsförord samt dess påverkan på arv

Alla besvarade frågor (72978)