Egendom i hyresfastighet under utmätning

2017-02-17 i Utmätning
FRÅGA
Hej,Jag hyr en villa som Kronofogden nu har utmätt pga villaägarens skulder.Enligt avtalet har jag tre månaders uppsägningstid.Huset ska visas 3/3 och jag är inte intresserad av att bo kvar.Därför har jag skaffat ny bostad från 1/4.Kan jag slippa uppsägningstiden?Jag har även under de 16 år jag har bott i huset bytt ut alla vitvaror och värmepannan, eftersom fastighetsägaren inte har gjort någonting åt trasiga maskiner.Enligt Kronofogdens anteckningar är dessa maskinerna mina.Kan fastighetsägaren opponera sig mot det eller har jag rätt att ta med mig mina maskiner?MVHPernille
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga! Dessvärre torde du inte kunna frångå er avtalade uppsägningstid på 3 månader, förutsatt att du och gäldenären (den som kronofogden ska utmäta egendom från) har ingått ett bindande hyresavtal. De hyrorna som du betalar kommer inflyta till gäldenären och kommer sedan med största sannolikhet att utmätas av kronofogdemyndigheten för att gå till de personer som gäldenären är skyldig pengar. Gällande dina vitvaror så kan lyckligtvis inte fastighetsägaren/gäldenären opponera sig mot att du tar med de föremål som du har köpt, om du kan styrka att det är du som införskaffat föremålen. De blir inte en del av fastigheten, utan behåller sin karaktär av lös egendom, vilket kan utläsas ur 2 kap. 4 § jordabalken.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Vill du få frågan närmare utredd kan du skicka din frågeställning till vår Expresstjänst och få en utredning inom 24 timmar.

Vänliga hälsningar,

Carl William Ahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (553)
2021-08-01 Pantsättning av bostadsrätt och sakrättsligt skydd vid förvärv av bostadsrätt
2021-07-31 Kan jag få tillbaka utmätt egendom om KFM inte lyckas sälja egendomen?
2021-07-31 Vad krävs för utmätning?
2021-07-26 Skriva över bil på ett barn

Alla besvarade frågor (94564)