Dubbla medborgarskap genom äktenskap

FRÅGA
Hej, om jag har Amerikansk pass och bakgrund från Albanien men vill flytta till Sverige och få svensk pass går det då( genom giftermål förstås) ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Med utgång från informationen du lämnat antar jag att du har amerikanskt medborgarskap och vill bli svensk medborgare.

Sverige tillåter dubbelt medborgarskap men poängterar att vissa andra länder inte gör det. Så om du vill bli svensk medborgare genom äktenskap är det alltså möjligt beroende på om U.S.A tillåter dubbla medborgarskap eller ej (då får du välja vilket land du vill fortsätta vara medborgare i).

För att bli medborgare i Sverige igenom giftermål finns det en rad steg som måste fullföljas innan man kan få uppehållstillstånd och slutligen medborgarskap. Migrationsverket har en sida om processen som jag rekommenderar att du läser.

Sammanfattningsvis så ska du kunna bli svensk medborgare om du uppfyller kriterierna och följer stegen som finns på plats.

Jag hoppas att jag lyckats besvara din fråga!

Mvh,

Stefan Blomqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1253)
2021-08-02 Jag vill skydda min make från mina skulder vid skilsmässa, kan detta göras med hjälp av äktenskapsförord?
2021-07-31 Vad innebär äktenskapsförordet?
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?

Alla besvarade frågor (94603)