Dolt nummer - lagligt att spåra?

2017-08-31 i KOMMERSIELL RÄTT
FRÅGA
Hej,Telia har en tjänst för sina kunder där de mot en viss avgift kan spåra ett dolt nummer. Vid samtal med Tele2 säger man att en sådan tjänst är omöjlig att utföra för vanliga kunde eftersom det går emot personuppgiftslagen. Vem av de har rätt?, vad säger lagen?Tack på förhand
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt så undrar du om det är olagligt att en telefonoperatör spårar och lämnar ut uppgifter om kunder (telefonanvändare) som använder sig av dolt nummer.

Huvudregeln är att en telefonoperatör inte får lämna ut uppgifter om ett abonnemang, här inkluderas användarens namn och andra personuppgifter.

Det finns dock undantag till denna huvudregel enligt PTS (post- och telestyrelsen). Om det i avtalet finns skrivet att användaren godkänner att vissa abonnemangsuppgifter får användas, t.ex. för användning av ett nummer i en telefonkatalog. Vissa myndigheter omfattas inte heller av huvudregeln utan har rätt att begära ut vissa personuppgifter vid behov, däribland namn på telefonanvändare. Dessutom gäller inte huvudregeln om tystnadsplikt gentemot användare som skickar meddelanden mellan varandra, exempelvis talar i telefon.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (274)
2021-04-09 Vem kan ha en patreon sida?
2021-02-15 Kan man sälja bilder tagna på allmän plats?
2021-01-19 Ofullständig fråga
2020-11-30 Vad ska jag tänka på vid importering av varor från Kina?

Alla besvarade frågor (94327)