Dolt fel vid köp av lägenhet

2017-08-29 i Köplagen
FRÅGA
Hej!Vi sålde vår lägenhet nu i somras och vid försäljningen påpekade köparna att de kände en doft av katturin. Vi ville gå köparna till mötes och kom överens om att vi skulle ta in råd från saneringsfirma och sedan som yttersta åtgärd slipa om golvet där köparna ansåg att doften kom ifrån. Sagt och gjort, saneringsfirma kontaktades och gav oss alternativen att antingen slipa om golvet eller att riva upp det för sanering. Då vi kommit överens om att testa slipning så gjorde vi det. Köparna fick efter slipningen komma tillbaka för att godkänna, vilket de gjorde. Nu kommer de med krav på att vi ska stå för ytterligare sanering då de anser att doften blivit värre. Är detta något som vi ska behöva stå för? Vi kan inte se att detta kan räknas som ett dolt fel då köparna åtskilliga ggr varit i lägenheten och vi tom slipade golvet efter deras påpekanden - tacksam för råd!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som köpare har man rätt att förvänta sig att lägenheten lever upp till den standard man tänkt sig. Utöver detta har även köparen en skyldighet i form av en undersökningsplikt som är olika omfattande beroende på vad som köps. Vid köp av lägenhet har man en relativt stor undersökningsplikt. Som köpare har man alltså rätt att åberopa fel som man lagt märke till efter köp och som man inte märkte eller borde ha märkt vid undersökning.

Då köparna i detta fall varit väl medvetna om denna lukt, åtgärder vidtagits för att motverka den och köparna även godkänt åtgärden och valt att köpa kan detta inte anses vara ett dolt fel. De har märkt felet och valt att köpa ändå, köparna kan alltså inte åberopa fel och ni är inte skyldiga att stå för fler kostnader.

Lagreglering kring detta finner du i 17 § samt 20 § köplagen.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1444)
2021-12-04 Prishöjning efter träffat avtal
2021-12-04 Vad händer då en köpare upptäcker fel på vara efter riskövergången?
2021-11-30 Får jag häva köpet på grund av försening?
2021-11-30 Risken för varan vid transport

Alla besvarade frågor (97674)