Definition av näringsidkare

2019-08-27 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Jag har som privatperson köpt en båt av ett företag som ska bedriva hotell- och restaurangverksamhet samt icke reguljär sjötrafik. Båten har varit registrerad på företaget.Gäller konsumentköplagen i detta fall? Handlar företaget för ändamål som har samband med den egna näringsverksamheten?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att Konsumentköplagen ska gälla krävs att köparen är en konsument och att säljaren är en näringsidkare (1 § Konsumentköplagen).

Vem klassas som näringsidkare?

Enligt vad som kan utläsas i lagen beskrivs en näringsidkare på följande sätt: "en fysisk eller juridisk person som handlar för ändamål som har samband med den egna näringsverksamheten" (1 § Konsumentköplagen). Har båten använts eller tänkts användas i näringsverksamheten har jag svårt att se att företaget inte handlat för näringsverksamheten. Båten har enligt din beskrivning även varit registrerad på företaget, de bedriver verksamhet med båtar och företaget har i eget namn sålt båten. Allt tyder på att de handlat för ändamål som har samband med näringsverksamheten.

Tidigare fall visar också på en extensiv tolkning av begreppet "näringsidkare" (NJA 2001 s.155), vilket innebär att man mer ofta än sällan bedömer att någon är näringsidkare.

Konsumentköplagen tillämpas därför onekligen i ditt fall.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
3Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-28 18:52
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (899)
2019-10-17 Fel i varan och övergång av risk
2019-10-14 Påföljder vid fel på vara
2019-10-12 Reklamation av sjuk katt
2019-10-03 Vad kan man göra när en bil visar sig ha gått betydligt fler mil än vad som framgick innan köpet?

Alla besvarade frågor (73857)