FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 28/02/2017

condictio indebiti - felaktig utbetalning av lön

Condictio indebiti - felaktig utbetald lön

Hej!

Har en fråga om felaktigt utbetald lön.

Nu i januari - 17 meddelar min arbetsgivare att jag har fått felaktig lön, för mycket under aug - dec 2016.

Har i god tro trott att lönen var riktig, då jag lämnat in underlag och avvikelser varje månad och det har blivit godkänt av chefen och lämnats vidare till löneadministratören. Meningen var att jag skulle arbeta 80%, vilket skulle innebära lediga onsdagar, men av olika skäl har det blivit att jag arbetat ett flertal onsdagar ändå, vilket jag markerat i löneunderlaget. har inte reagerat på att den fasta månadslönen då skulle vara felaktig, då också den summan står i anställningsavtalet. Jag tittar inte så ofta på administratörens anteckningar utan är mest intresserad av den utbetalda summa, då mina arbetstider har varierat och kan skilja sig åt.

Nu meddelar löneadministratören att jag är återbetalningsskyldig och har dragit av pengar på min januarilön utan att meddela mig, kan dom göra så här?

Vad finns för rättigheter och skyldigheter

MVH

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När någon av misstag betalar ut ett belopp till någon som inte skall ha betalning eller om summan är för hög, som i ditt fall när en arbetsgivare har betalat ut för mycket lön till en arbetstagare, så aktualiseras principen om condictio indebiti. Detta betyder ungefär ”rätt att återfå en felaktig betalning” och det är en allmän juridisk princip som inte är reglerad i lag. Principen innebär att arbetsgivaren i detta fall som utgångspunkt har rätt att få tillbaka den del av betalningen som är felaktig.

Det har dock i praxis förekommit undantag från denna princip där mottagaren fått behålla den felaktigt utbetalda summan. Förutsättningar som kan vara avgörande för att mottagaren ska få behålla summan är om mottagaren exempelvis varit i god tro rörande betalningen och heller inte haft anledning att misstänka att betalningen var felaktig samt att personen har inrättat sig efter betalningen. Att personen inrättat sig efter betalningen innebär i princip att mottagaren har anpassat sin ekonomi utifrån utbetalningen eller har förbrukat den felaktigt utbetalda summan. Ytterliggare saker som enligt domstolens praxis kan vara av avgörande betydelse är vilken av parterna som haft störst möjlighet att bedöma de förhållanden som har inverkat på betalningen samt om någon av parterna har uppvisat oaktsamhet.

Bedömningen görs på objektiva grunder och den goda tron bedöms utifrån det utbetalda beloppets storlek i förhållande till den normala löneutbetalningen. Avgörande kan också vara hur lång tid det tar innan misstaget upptäcks. Om den felaktiga utbetalningen upptäcks inom en kort tid så talar detta för att återbetalning ska ske.

I arbetsdomstolen praxis framgår också att en arbetstagare kan anses vara i god tro om avlöningsförhållandena varit svåröverblickbara och att det därmed varit svårt för arbetstagaren att förstå att ett fel har begåtts eller att arbetstagaren blivit misstänksam och frågat arbetsgivaren, men då fått besked av denne att betalningen var korrekt. Å andra sidan kan en ökning av löneförhållandena föranleda arbetstagaren att närmare granska sina lönespecifikationer och i sådant fall bör arbetstagaren inte anses vara i god tro.

Av omständigheterna i din fråga så synes du har varit i god tro rörande den felaktigt utbetalda summan, detta främst med hänsyn till att du påpekat eventuella felaktigheter till din arbetsgivare och då fått bekräftelse från denne samt att dina arbetstider förändrats vilket kan anses göra det svårt för dig att överblicka dina löneförhållanden. Detta talar alltså för att undantag från principen om condictio indebiti kan vara tillämpligt i ditt fall.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med din arbetsgivare och hänvisa till ovan undantag, att du litat på att du fått rätt lön och att du inrättat dig efter utbetalningen, som argument för att få behålla den utbetalda summan. Eftersom detta är en komplicerad fråga så bör du ta kontakt med en verksam jurist för att få ytterligare rådgivning.

Jag hoppas att mitt svar var till din hjälp!

Vänliga hälsningar.

Josefine RembsgårdRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000