Byte av bostad (hyresrätt)

2017-09-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Om jag säljer/överlåter mitt hus till den av mina tre vuxna söner har jag då rätt att överta hans hyresrätt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att en hyresgäst inte får överlåta lägenheten utan hyresvärdens samtycke. Du bör därför i första hand be om hyresvärdens godkännande.

Om hyresvärden inte godkänner överlåtelsen kan ni ansöka om hyresnämndens tillstånd. Hyresnämnden kan ge tillstånd till ägenhetsbytet om din son har beaktansvärda skäl för bytet, om bytet kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden och inte heller andra "särskilda skäl" talar mot bytet.

Exempel på beaktansvärda skäl kan vara att din son helt enkelt behöver en större bostad. Att bytet kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden innebär att du som flyttar in ska vara skötsam och kunna betala hyran. Särskilda skäl som kan tala emot bytet är när det till exempel har förekommit otillåten ersättning ("svarta pengar").

Om ni uppfyller ovanstående förutsättningar kommer ni säkerligen att kunna byta bostad. Observera dock att hyresnämnden inte kan pröva frågan om din son exempelvis hyr i andra hand eller hyr en lägenhet i ett tvåfamiljshus (du hittar mer information om undantag från att byta sin bostadslägenhet här).

Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna Runelöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?