Budgivning av förskottsbetalning vid bostadshyra

2017-06-28 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga kring uthyrning av bostad. Min vän funderar på att starta en bostadsförmedlingshemsida där hyresvärdar kan få extra betalt av att hyra ut sin lägenhet, dvs att hyresvärden tar en "förskottsbetalning". På hemsidan kan det sedan ske budgivning på förskottsbetalningar för bostäder. Tar ett exempel. Johan vill hyra ut sin lägenhet och lägger upp annonsen på hemsidan. Han får sedan bud av 3 hyresgäster som vill betala 1500, 3000, 4000 kr i förskott, bortsett från hyran och deposition, för att få hyra lägenheten. Han väljer sedan det högsta budet. Är detta lagligt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om hyra finner du i 12 kap. jordabalken (här).

Det är olagligt att ställa upp villkor om särskild ersättning för upplåtelse eller överlåtelse av bostadslägenhet (se 12 kap. 65 § st. 1 JB). Man får alltså inte sälja hyresavtal för bostäder till högstbjudande. Detta gäller så väl lägenheter som hus (se 12 kap. 1 § JB). Regelsystemet är dessutom utformat så att det är mycket förmånligt för en "köpare" att rapportera sådana villkor, eftersom avtalet resulterar i att hyresgästen får ha kvar sin nyttjanderätt samtidigt som denne har rätt att återfå sin betalning för nyttjanderätten (12 kap. 65 § st. 3).

Förbudet gäller bara uthyrning av bostäder. Det är alltså lagligt att "sälja" exempelvis affärslokaler genom krav på förskottsbetalning. I lagens mening är det bostadshyra om lägenheten helt eller till inte helt oväsentlig del används som bostad (12 kap. 1 § st. 3 JB).

Sammanfattningsvis kan din fråga besvaras så att verksamheten skulle vara förbjuden eftersom det rör just bostadslägenheter. Det kan även vara värt att observera att det är olagligt att ta betalt av hyressökande för förmedling bostadslägenheter om de inte är för fritidsändamål (12 kap. 65 § a).

Hoppas att svaret var till hjälp och tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor!

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95767)