Bryta fodervärdsavtal på grund av sjukdom?

2014-12-27 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
HejJag behöver rådgivning ang ett fodervärdsavtal jag har som är skrivet utan uppsägningstid. Det löper på ett år. Men då jag nu pga hälsoskäl är sjukskriven och kommer att bli det fortsatt en tid. Under min sjukskrivning har jag blivit av med mitt arbete pga sjukskrivningen. Detta har ju lett till en försämrad ekonomi för min del och det medför att jag inte längre kan betala för hästen vilken jag är fodervärd för. Jag har hästen kvar hos ägaren. Kan jag säga upp avtalet pga hälso och ekonomiska skäl?Vänligen Camilla Lilja
SVAR

Hej, och tack för din fråga!


Som grundregel är du naturligtvis förpliktad att fullfölja avtalet, och så länge det inte står något om att du kan säga upp avtalet gäller det om du inte kommer överens med den andra parten om att det skall sluta gälla.

Det finns dock vissa möjligheter att befrias från att fullfölja avtal om det vore helt orimligt. Exempel på detta kunde vara om man blev långtidssjuk eller om någonting annat helt utanför ens kontroll inträffade som omöjliggjorde att avtalet fullföljs. Om du nu verkligen omöjligen kan arbeta och detta helt omöjliggör att du uppföljer avtalet, samt om sjukdomen inte var möjlig att förutse vid avtalet, kan det nog sägas duga som skäl för att slippa uppfylla avtalet, åtminstone så länge sjukskrivningen och det ekonomiska läget består. Det är dock alltid enklast om man kan komma överens, och om du kan hitta en annan fodervärd som kan "ta över" skulle det säkert bli ännu enklare.

Lycka till, och hoppas att svaret är till någon hjälp!

Hälsningar,

Thommy Södergård Åkesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1312)
2020-07-03 Konkurrerande avtalsvillkor och konkludent handlande
2020-07-01 Får företag försöka påverka ändring av abonnemang med annan än avtalspart?
2020-06-30 Hur kan en folkrättslig tvist lösas?
2020-06-30 Skrämdump på facebookprofil

Alla besvarade frågor (81689)