FrågaFASTIGHETSRÄTTÖvrigt14/05/2022

Bostadsrättsföreningar som medlemmar i samfällighet

Hej! Jag undrar villka som är medlemmar i en samfällighetsförening med fem bostadsrättsföreningar. Är det bara bostadsrättsföreningarna eller är det alla boende i bostadsrättsföreningarna?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det är bostadsrättsföreningarna som är medlemmar i samfällighetsföreningen, inte alla boende i bostadsrättsföreningarna. 

Vilka är medlemmar i en samfällighetsförening?

Medlemmarna i en samfällighetsförening utgörs av delägarna i samfälligheten (17 § lag om förvaltning av samfälligheter). Delägarna är fastighetsägarna till de fastigheter som ingår i samfälligheten (1 § 2 st lag om förvaltning av samfälligheter). 

Som bostadsrättsägare äger man inte fastigheten, utan det är bostadsrättsföreningen som gör det. Det innebär att det inte är möjligt för boende i bostadsrätter att vara medlemmar men bostadsrättsföreningar kan det. Det är vanligt att bostadsrättsföreningens styrelse har rollen att tillvara ta deras egen förenings medlemmar. 

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen, 

Nilufer NouriRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000