Borde säljaren av en bil upplyst köparen om att bakluckan blivit omlackerad?

2017-03-31 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Jag köper bil hos en bilförsäljare. Bilen är 2 1/2 år gammal. När jag kommer hem med bilen märker jag efter jämförelse med en granne att bak på bilen fattas bilens mäkesbeteckning. Jag frågar då mig om bakluckan är omlackad och att man missat sätta tillbaka dessa märken. Jag kontaktar bilfirman samspel säger att bakluckan är omlackad. Skulle bilförsäljaren ha upplyst om detta? Bilen är ju ganska ny. Kan jag kräva att dessa bilbeteckningarna sätt dit? Hälsningar Britt
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bakluckan
En säljare har upplysningsplikt vad gäller kända fel på en bil. Att bakluckan har blivit omlackerad är inget fel på bilen då det inte är något som påverkar bilens funktion eller innebär att bilen får ett lägre värde. Tvärtom kan en omlackering innebära att bilen får ett högre värde. Att det inte ses som ett fel på bilen innebär att det inte är något som säljaren borde ha upplyst dig som köpare om.

Bilbeteckningarna
Att bilbeteckningarna saknas skulle möjligen vara något som kan ses som ett fel på bilen om beteckningarna fanns när du tittade på bilen men saknades vid leverans. I sådana fall kan du kräva att beteckningarna sätts tillbaka.

Detta regleras i Konsumentköplagen, närmare bestämt här.

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1249)
2021-07-26 Har fått 2 varor hemskickat istället för 1, kan jag behålla den andra?
2021-07-25 Vad gäller för hävning av köp och rätt till skadestånd vid dröjsmål?
2021-07-22 Kan jag häva köpet av en bil som det är fel på?
2021-07-18 Säljaren motsätter sig reklamation

Alla besvarade frågor (94276)