Bodelning men flyttat tillbaka, bodelning igen?

FRÅGA
Hej!Vi separerade och gjorde en bodelning. I samband med det ansökte vi om skilsmässa. Eftersom vi har gemensamma barn har vi betänketid. Vi har nu beslutat oss för att flytta ihop igen och funderar på om vi skall gå vidare med skilsmässan och skriva ett samboavtal eller fortsätta att vara gifta?Jag står efter bodelningen som ensam ägare till villan vi kommer att bo i. Måste vi dela ägandet igen? eller blir allt automatiskt gemensamt igen om vi fortsätter att vara gifta?Jag har barn från ett tidigare äktenskap.
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig tillbaka till Lawline!

Det är helt upp till er. Jag kan inte enbart utifrån förutsättningarna i frågan se någon anledning till att bedriva skilsmässan för att sedan ingå i samboförhållande. Det bästa vore snarare om ni fortsatte vara gifta och istället upprättar och registrerar ett äktenskapsförord. Denna har i stort sett samma inverkan som ett samboavtal. Eftersom ni redan genomgått en bodelning så kan ni enkelt sammanställa hur egendomen fördelats i den tidigare bodelningen och hur ni vill att den fördelas i framtiden. Villan kan bli föremål för bodelning om det inte redan skett en bodelning av den sedan tidigare. Om det redan skett en bodelning, kan du använda denna som underlag för att bevisa att viss egendom inte ska genomgå en andra bodelning. Detta hanteras dock bäst genom ett äktenskapsförord.

Vi på Lawline har ju som mål att göra juridiken smidigare och billigare för privatpersoner och kan därför hjälpa er med att upprätta ett supersäkert och billigt äktenskapsförord på den här länken!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97585)