Blockhyresavtal med kommunen, måste du acceptera dyrare bostad?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga. Den situation du beskriver aktualiserar flera hyresrättsliga frågor. Nedan följer en juridisk genomgång baserat på din frågeställning.
Allmänt om blockhyresavtal
Med blockhyresavtal avses enligt 12 kap. 1 § sjätte stycket JB ett hyresavtal som omfattar minst tre bostadslägenheter som hyrs ut i andra hand eller upplåts med kooperativ hyresrätt. Vid sådan blockuthyrning kan parterna (dvs. fastighetsägaren och förstahandshyresgästen,i detta fall kommunen) avtala om förbehåll som avviker från hyreslagens bestämmelser om bostäder. Men:
- Dessa förbehåll får inte avse rätten till förlängning eller grunderna för hyressättning, och
- Förbehållen gäller endast om de godkänts av hyresnämnden, om inte hyresvärden är en kommun, då krävs inte godkännande, men förbehållen måste ändå uttryckligen framgå av hyresavtalet.
Avtalet saknar särskilda förbehåll - hyreslagen gäller
I det avtal din anhörige har står inget om några särskilda villkor som avviker från hyreslagens bestämmelser. Det anges att avtalet löper tills vidare med tre månaders uppsägningstid, vilket innebär att:
- Uppsägning måste ske skriftligen (enligt 12 kap. 8 § JB),
- Och tre hela kalendermånaders uppsägningstid ska iakttas.
Kommunens hänvisning till "regler för blockhyra" är alltså inte relevant om inte sådana avvikelser uttryckligen har avtalats och framgår i det individuella hyresavtalet. I detta fall gör de inte det och då gäller hyreslagens regler i sin helhet.
Vad kan din anhörige göra?
Om kommunen erbjuder en annan bostad med 2 000 kronor högre hyra innebär det en ensidig villkorsändring, vilket din anhörige inte är skyldig att acceptera. För att en sådan förändring ska vara giltig krävs att det sker genom en korrekt uppsägning och att ett nytt avtal upprättas, något som inte har skett i detta fall. Min bedömning är därför att din anhörige har rätt att kräva att få bo kvar i nuvarande bostad med hänvisning till att ingen giltig uppsägning har skett.
Jag föreslår att din anhörige bestrider en muntlig uppsägning och begär att kommunen följer det befintliga avtalet. Skulle kommunen ändå försöka tvinga fram en flytt, kan ärendet tas vidare till Hyresnämnden för prövning. Om din anhörige är medlem i Hyresgästföreningen kan det även vara klokt att kontakta dem för juridisk rådgivning och stöd i processen.
Jag vill dock reservera mig för att detta är min bedömning baserad på den information du lämnat, där inget tyder på att något förbehåll har reglerats i hyresavtalet eller godkänts av hyresnämnden. Om sådana förbehåll faktiskt föreligger kan rättsläget vara ett annat. Det är därför viktigt att avtalet och eventuell tillhörande dokumentation granskas noggrant.