Blir min brors nya fru delägare i vår sommarstuga automatiskt?

FRÅGA
Hej! Min bror och jag har tillsammans ärvt vår mors sommarstuga. Vi äger 50 % var. Han har barn sedan tidigare äktenskap. Nu ska han gifta om sig och min fråga blir då om hans blivande fru automatiskt också blir ägare till sommarstugan? Om hon blir det, kan han skriva någon slags äktenskapsförord om att den undantas? Vänliga hälsningar Kicki
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förhållandet mellan makar och deras egendom regleras i Äktenskapsbalken (1987:230) (ÄktB). Det bör dock klargöras att ett äktenskap inte innebär att den ena maken per automatik blir delägare i den andre makens egendom, och vice versa. Vad ett äktenskap innebär angående ägande av egendom är att makarna får ett vilande anspråk på hälften av varandras egendom vid en eventuell bodelning. En make/maka kan alltså inte bli delägare i den andres egendom genom giftermål, utan genom skilsmässa.

Den egendom som makarna har under äktenskapet utgör s.k. giftorättsgods om det inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Om er mor lämnade ett testamente som säger att ert arv ska vara enskild egendom utgör sommarstugan i så fall inte giftorättsgods i din brors nya äktenskap. Om inget sådant har skrivits är utgångspunkten att andelen i sommarstugan är giftorättsgods. Det innebär att vid en eventuell skilsmässa kommer all egendom som är giftorättsgods delas lika mellan dem, således även hans andel i sommarstugan (se 10 kap. 1 § och 11 kap. 3 § ÄktB).

Din brors nya fru kan alltså göra anspråk på 25% av sommarstugan vid en skilsmässa. Precis som du är inne på går detta att förhindra genom att skriva äktenskapsförord och därmed göra hans andel i sommarstugan till enskild egendom. Då har han sitt på det torra.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Jakob Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95746)