Blir jag skatteskyldig i Sverige för utländsk arv?

Hej

jag har ärvt av min pappa från Kosovo.Han avled december föra året och min del blir ungefär 2 miljon om vi växlar till svenska kronor. Jag själv är svenskt medborgare och bor i Sverige. Arvet är i Kosovo, måste jag betala skatt för dessa pengar eller inte?

Lawline svarar

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga.

I och med att du bor i Sverige är du också skattskyldig i Sverige (3:3 IL 1 punkt). I Sverige är arvsskatten avskaffad, så du blir inte skattskyldig för att du tagit arv (8:2 IL). Det skulle kunna vara så att Kosovo tar ut skatt på arvet, men i och med att jag studerar svensk lag kan jag inte svara på om det är så. För att ta reda på detta rekommenderar jag dig att kontakta skattemyndigheten i Kosovo.

Tack för att du kontaktade Lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på Lawline, 08-533 300 04. Vi svarar på samtal måndag-fredag 10:00-16:00.

Ebba EkstrandRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Internationell skatterätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000