Bistånd för bostad

2017-10-30 i Försäkringskassan
FRÅGA
Hej, jag vill flytta och bo själv när jag fyller 18 år men jag vet ej vem kan hjälpa mej me hyran o lägenheten.
SVAR

Hej,

Tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga!

En form av bistånd för bostad är bostadsbidrag som du kan ansöka om. Bidraget avser en del av hyran och utgår till personer mellan 18-28 år och som har en låg inkomst. Här finner du mer information om bostadsbidraget.

Socialtjänsten har generellt inte uppdrag att förmedla bostäder och har inga fastigheter/bostäder och de har heller ingen skyldighet att tillhandahålla bostäder, utan det är kommunen som man är folkbokförd i som har ansvar för bostadsförsörjning. Det du kan göra är alltså att vända dig till din kommun för att se vilken hjälp som de kan erbjuda dig. Vanligtvis har kommunen en socialförvaltning som handhar hjälp med bostad.

Eftersom du fyller 18 år blir du myndig, och dina föräldrar har inte längre har ansvar över dig, kan du inte kräva hjälp från dem så länge du inte går i skolan (t.ex. gymnasium).

Min rekommendation i ditt ärende är att du vänder dig till kommunen du bor i för att se vilken hjälp de kan erbjuda dig.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Allt gott och lycka till.

Mvh,

Cornelia Najafi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Försäkringskassan (218)
2021-08-24 Skydda SGI vid arbetslöshet och graviditet
2021-07-31 Sjukpenning vid pension
2021-07-09 Avskrivningsärende hos kammarrätten avseende socialförsäkring
2021-06-25 Hur mycket förmögenhet får jag ha om jag har bostadsbidrag

Alla besvarade frågor (95697)